Mięso
drobiowe jest najchętniej zjadanym mięsem na całym świecie.
Mimo, iż kurczak
wydaje się wręcz pospolity, możemy przygotować go na wiele sposobów. Jak kocham
to mięso za walory smakowe i właśnie za ogromne możliwości wykorzystania. Do
bardziej efektownych dań zdecydowanie należy kurczak faszerowany. Taki proponuję
właśnie dziś, zrobi ogromne wrażenie szczególnie w czasie rodzinnych
uroczystości, świąt, czy nawet niedzielnych obiadów. A gdy do tego dodam, że ma
soczystą, chrupiącą skórkę, mięso delikatne, a farsz to ryż z pieczarkami z dodatkiem indyjskich przypraw
w pięknym żółtobrązowym kolorze. Teraz już
nie macie wątpliwości, że to danie uświetni obiad, aromatyczny kurczak curry zwoła
wszystkich do stołu.
Składniki:
- Kurczak około 1,5 kg
- 1 łyżka imbiru
- 3 łyżki curry
- ½ łyżeczki chili
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
Nadzienie:
- 100 g ryżu
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zaczynamy
od przygotowania nadzienia.
W
rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju przesmażamy na nim kurkumę, 1 łyżeczkę curry
i suche ziarenka ryżu, mieszamy cały czas drewnianą łyżką, aż ziarenka zrobią
się żółte. Zalewamy 1 szklanką zimnej wody i mieszamy, doprowadzając do wrzenia.
Od zagotowania gotujemy jeszcze 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z kuchenki
przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10 minut by ryż wchłonął cały pozostały
płyn.
Między
czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, zeszklimy na niej pokrojoną w kostkę
cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i umyte pokrojone
na plastry pieczarki. Smażymy około 10 minut, aż cały sok z pieczarek odparuje
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy z
grzybami by składniki się przeniknęły i dobrze wymieszały. Ewentualnie można
jeszcze doprawić solą i pieprzem gdyby była taka potrzeba.
Z
przypraw do kurczaka zrobić mieszankę. Wszystkie wsypać do miseczki i wymieszać
łyżeczką. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wnętrze
wypełniamy po same brzegi mocno
wciskając nadzienie, spinamy wykałaczką skórę by otwór się nie rozchodził i dokładnie
nacieramy całego kurczaka mieszanką przypraw.
Tak
przygotowanego układamy piersią do góry w formie wysmarowanej masłem, nóżki
składamy na krzyż i związujemy nitką.
Formę
przykrywamy szczelnie folią do pieczenia w której robimy na górze trzy dziurki
i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez kolejne
30 minut. Ściągamy folię i dalej pieczemy kolejne 15 minut kurczaka by się ładnie zbrązowiał . Łącznie pieczemy kurczaka 1 godzinę i 45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz