Składniki na ciasto:
- 200 g mąki (1 i 2/3 kubka)
- ¼ łyżeczki soli
- 110 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 900 g brzoskwiń (może być trochę więcej)
- 110 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 230 g mąki
Ponadto:
- Mleko do glazury
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Ciasto można przygotować przy pomocy melaksera lub ręcznie zagnieść jak kruche ciasto. Siekamy nożem na stolicy mąkę z masłem, aż mieszańca zacznie przypominać bułkę tartą, dodajemy wody i szybciutko zagniatamy ciasto, po czym zawijamy w folię i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut do zamrażalnika.
- Między czasie z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki, każdą ćwiartkę jeszcze na dwie części. Z mąki cukru i masła przygotowujemy coś w rodzaju kruszonki tyle, że bardziej sypkiej. Rozcieramy wszystkie składniki w dłoniach, aż się połączą i zaczną robić się grudki, jak kruszonka. Dodałam więcej mąki niż na kruszonkę więc mieszanina powinna być bardziej sypka.
- Formę do mniejszej tarty lub inną wysmarować masłem (moja miała średnice 21 cm, ale jest dość wysoka bo, aż 5 cm) i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, aż po same brzegi, resztki odciąć. Ciasto najlepiej rozwałkowuje się wkładając je między dwa kawałki foli.
- Na dno ciasto wysypujemy garść mieszanki przypominającej kruszonkę, na nią warstwa brzoskwiń, znowu pokrywamy brzoskwinie mieszanką i rozkładamy kolejną warstwę owocu na którą wsypujemy resztę mieszaniny.
- Na sama górę z resztek ciasta można wyciąć jak ja różne ozdoby lub rozwałkować i pociąć na paski, a z nich na cieście ułożyć kratkę. Ciasto na wierzchu wraz z brzegami smarujemy mlekiem by zbrązowiało.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż ciasto będzie piękne rumiane.
- Ciasto można przygotować z dowolnymi owocami. Należy tylko pamiętać, że twarde owoce np. jabłka lub gruszki należy wcześniej poddać obróbce termicznej by zmiękły. Najlepiej sposób to dusić owoce na niewielkim ogniu z dodatkiem soku z cytryny, kilku łyżek wody i masła. Opcjonalnie można doprawić wanilią lub cynamonem.
- Gotowe ciasto jest rewelacyjne na ciepło zaraz po upieczeniu, tak najczęściej jadają je Anglicy i Irlandczycy, ale jest równie smaczne na zimno lub odgrzane w mikrofalówce.
- Brzoskwiniowe ciasto podajemy samo lub serwujemy z dodatkiem lodów, bitej śmietany lub sosu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz