Stosując ten przepis, możemy zrezygnować z sera i zrobimy pyszne, tradycyjne kotlety mielone, możemy je również uatrakcyjnić nadzieniem z mozzarelli. Wówczas nasz kotlet będzie nie tylko smaczny, mozzarella wzbogaci jego walory smakowe, a po upieczeniu ser będzie rozpływać się w ustach, tym samym mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Mięso mielone ma wszechstronne możliwości, tym razem polecam również papryczki nadziewane mięsem mielonym lub roladę nadziewaną cukinią.
Składniki - porcja na 11-12 kotletów:
- 750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
- 1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie
- 2 jajka
- duża cebula pokrojona w kosteczkę
- Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
- Pieprz mielony około łyżeczki
- 1 łyżka majeranku
- 2 kulki mozzarelli
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do
miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśniętą od wody, cebulę, przyprawy i jajka,
zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze
doprawiamy do smaku.
Mozzarelle kroimy na
plastry jak pomidora.
Rozkładamy na dłoni
lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy plaster sera,
przykrywamy kolejnym kawałkiem mięsa, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i
smażymy na rozgrzanym oleju.
Kotlety smażymy na średniej mocy kuchenki By nie
tylko dopiekły się z zewnątrz, ale również by nie były surowe w środku.
dokładnie owijamy boczkiem.
Smacznego!
Uwaga, jeśli mięso jest zbyt zbite dodajemy jeszcze 2-3 łyżki wody i wyrabiamy gładka masę. Wówczas kotlety są naprawdę soczyste i mięciutkie.
Uwaga, jeśli mięso jest zbyt zbite dodajemy jeszcze 2-3 łyżki wody i wyrabiamy gładka masę. Wówczas kotlety są naprawdę soczyste i mięciutkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz