wtorek, 12 sierpnia 2014

Mizeria


Tej surówki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej zaletą przede wszystkim jest prosty i szybki sposób wykonania oraz ograniczona ilość składników. Mizeria mimo, iż jest tak popularna, jest przygotowywana na wiele sposobów. W różnych domach próbowałam już różnych smaków nawet takich, o których nie sądziłam by je łączyć z ogórkiem. Do najbardziej popularnych jest przygotowanie mizerii na słodko, kwaśno lub ostro. W swojej mizerii zachowuje umiar między smakami, a ogórki są pyszne i chrupiące. Co uważam za bardzo ważne by mizeria nie miała charakteru papki.



Składniki:
  • 2 długie ogórki
  • Śmietana 180 g (12-18%)
  • Opcjonalnie jogurt naturalny
  • Sól , pieprz, ½ łyżeczki cukru
  • Drobno posiekany koperek

  1. Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub ucieramy na tarce. Następnie zasypujemy je łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut by puściły sok. To bardzo ważne! Gdybyśmy od razu połączyli ogórki ze śmietaną, ogórkowy sok bardzo by ją rozwodnił, były by niesmaczne,  a nawet ich wygląd nie był by ciekawy.
  2. Kiedy ogórki puszczą sok, całość odlewamy lub przecedzamy przez sitko jak komu jest łatwiej. 
  3. Dodajemy cukier i śmietanę , wszystko z umiarem, nie za dużo by ogórki nie pływały w niej, jak w zupie. Jeżeli decydujemy się na samą śmietanę jedna mała w zupełności wystarczy. Można do śmietany dodać jogurt wówczas dajemy proporcjonalnie 90 g jogurtu i tyle samo śmietany. 
  4. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli i posiekany koperek. Koperek nie jest składnikiem koniecznym, ale na pewno dodaje mizerii uroku.

Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz