Kolejny raz zapraszam na danie z kuchni orientalnej. Skrzydła
są dobrze doprawione i wyjątkowo aromatyczne. Smak tajskiej kuchni jest naprawdę
niezwykły, delikatnie słodki, odrobinę cytrynowy i pikantny, a na dodatek skrzydełka
są tak soczyste, że nie można się powstrzymać przed zjedzeniem. W trakcie
pieczenia oblewane są marynatą wg tajskiej receptury, która nadaje im
wyjątkowego smaku. Skrzydełka tak przyrządzone świetnie nadają się na obiad jak
i na kolacje ze znajomymi. Gwarantuje, że będą szybko znikać z półmiska.
Składniki:
- 24 skrzydełka
- 2,5 łyżki oliwy
- 1,5 łyżka przyprawy kreolskiej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki chili w proszku
Tajska marynata:
- 3 limonki
- ½ szklanki cukru
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka imbiru w proszku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 2/3 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Mięso należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie przyprawy
wymieszać z oliwą i dokładnie wymieszać w nich mięso. Tak przygotowane piec 20
minut, po tym czasie obrócić i piec jeszcze 15 minut.
Międzyczasie przygotować marynatę. Sok z limonek wraz
z pozostałymi składnikami do marynaty umieścić w rondelku i zagotować. Gotować
na niewielkiej mocy 3 minuty.
Upieczone skrzydełka posmarować połową marynaty i
dalej piec 7 minut najlepiej na funkcji grill, po tym czasie obrócić mięso na
drugą stronę i posmarować resztą marynaty i dopiec jeszcze przez kolejne 7
minut.
Gotową mieszankę kreolską można przygotować samemu z następujących przypraw:
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- ½ łyżki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 2 łyżki cebuli w proszku
- 1,5 łyżki soli
Z podanych składników uzyskamy znacznie więcej, niż potrzeba
mieszanki kreolskiej, ale nie należy się tym martwić. To doskonała kompozycja,
którą można wykorzystać do pieczonych mięs, szaszłyków i ryb, a nawet warzyw.
Porady:
By zabezpieczyć blachę przed przypaleniem, przed
ułożeniem mięsa formę, dokładnie wyłożyć folią do pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz