środa, 10 września 2014

Kukurydza – jak ją ugotować żeby smaczna była?



Kukurydza jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna – wprost  idealna na przystawkę. Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona jest przysmakiem i dzieci i dorosłych super do pochrupania na słono lub słodko.
Kukurydze na każdy wybrany sposób przyrządza się bardzo szybko i w prosty sposób. Trzeba jednak wiedzieć jak ją przyrządzić by naprawdę smaczna była.



Kupując kukurydze zwracamy uwagę by była wyrośnięta i miała jasne duże ziarna. Kolbe obieramy ze wszystkich włókien i dopiero wówczas ją grillujemy lub gotujemy.

Obraną kukurydze gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Niewielka słodycz, podkreśla jej walory smakowe. By po ugotowaniu ziarna kukurydzy były miękkie i soczyste nie solimy wody.
Podobnie jak przyrządzamy wątróbkę też nie wolno jej solić bo zrobi się twarda i już nic jej nie pomoże by odzyskać jej subtelny smak. Solą doprawiamy już po obróbce termicznej.



Najprostszy sposób: gotujemy wodę w garnku, na każdy litr wody dodajemy łyżkę cukru, wody powinno być tyle by cała kukurydza była nią pokryta. Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy kolby, zmniejszamy temperaturę palnika na średni poziom i gotujemy 10 minut pod przykryciem.
Zaraz po wyjęciu smarujemy kolby masłem najlepiej solonym, jeśli używamy zwykłego masła, można odrobinę posolić kukurydze do smaku.
By wygodniej było jeść kukurydzę, obgryzać ziarno z kolby wbijam w jej końce wykałaczki. Łatwiej się ją trzyma. Wykałaczki najlepiej wbić przed gotowanie bo potem kolby są bardzo gorące i można się poparzyć.

Grillując koniecznie zawijamy kolby w aluminiową folię.


loading...
Prześlij komentarz