wtorek, 9 września 2014

Wątróbka cielęca z pietruszką


"Moje najlepsze przepisy", a w nich wygrzebałam dziś wątróbkę cielęcą z pietruszką.
Wątróbka cielęca jest niezwykle delikatna i smaczna, jest tez najdroższa ze wszystkich rodzajów wątróbek. Niestety! Należy ja grillować bardzo krótko, by wewnątrz pozostała różowa. Wątróbkę można również przyrządzić na patelni grillowej lub zwykłej, ale przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu. Po nakłuciu powinien z niej wypływać sok.



Porcja dla 2 osób:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 plastry cielęcej wątróbki po 150-170 g każdy
  • ¼ łyżeczki soli


Przygotowanie:
Ząbek czosnku obrać i wycisnąć przez praskę bezpośrednio do oleju. Dodać pieprz oraz natkę pietruszki i wymieszać. Płaty wątróbki rozłożyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć z obu stron olejem z przyprawami.
Na ruszcie do grillowania rozłożyć folię aluminiową lub odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne. Mięso grillować po 4 minuty z obu stron. Na końcu posolić.
Podczas grillowania na powietrzu najlepiej korzystać ze specjalnych aluminiowych tacek z otworami.
Wątróbkę podawać na gorąco, jest pyszna ze sałatką ze świeżych pomidorów i ziemniaczkami puree.
Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz