czwartek, 4 września 2014

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami


Ziemniaki i mięso to niemalże tradycyjne połączenie i wizytówka naszej, polskiej kuchni. Ta parka z dodatkiem warzyw i paru innych składników stworzy proste, ale naprawdę smaczne danie w postaci zapiekanki. Aby ją przygotować potrzebujemy żaroodpornego naczynia, w którym będziemy zapiekać naszą potrawę. Tworząc zapiekanki możemy popuścić wodze fantazji, wymieniać dowolne składniki, używać świeżych produktów, a nawet mrożonych, jak również to doskonały sposób by pozbyć się resztek z lodówki. Polecam



Składniki dla 3-4 osób:
  • 1 kg ziemniaków lub troszkę więcej
  • 1 cebula
  • 0,5 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag żółtego sera
  • 200 ml śmietany
  • 1 jajko
  • Brokuł
  • Tłuszcz do wysmarowania naczynia

Przyprawy:
Sól, pieprz, (opcjonalnie koper i pietruszka)


Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na plastry i ugotować w osolonej wodzie. Nie dłużej niż 5 minut od zagotowania wody, bo powinny pozostać delikatnie al dente. (Jeżeli pozostały z wcześniejszego obiadu również można je zużyć). Z brokułem postępujemy dokładnie w taki sam sposób tyle, że kroimy na dość drobne różyczki. Ugotowany brokuł przecedzamy przez sitko by całkowicie odsączyć go z wody.


Cebulę pokroić w nieco grubszą kosteczkę i podsmażyć na oleju. Kiedy się zeszkli dodać mięso, drobno posiekany czosnek i podsmażyć, aż mięso straci swój surowy kolor. W między czasie myjemy paprykę, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na paseczki, pokrojoną dodajemy do mięsa i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze 5 minut.


Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Na dnie układamy ziemniaki,  na nich rozkładamy zawartość patelni, a na wierzchu rozkładamy brokuł.


Jajko rozbełtać i wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, jeśli mamy można dodać natkę pietruszki i kopru. Przygotowaną zalewą polewamy całą zapiekankę i oprószamy startym serem.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekamy około 30-35 minut, aż wierz się zezłoci. Gotową zapiekankę odstawiamy na 5-10 minut by się ścięła.

Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz