wtorek, 28 października 2014

Jesienne ciasto dyniowo-jabłkowe


Świetne ciasto, nieskomplikowane, za to super pyszne. Bogate w dużą ilość soczystych owoców, bakali i przypraw korzennych. Dlaczego jesienne, a bo dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające. Można je podgrzać w mikrofalówce i podać na ciepło np. z bitą śmietaną lub lodami.  Ciasto w pięknych kolorach naszej polskiej jesieni i z jesiennymi owocami. Polecam!








Składniki:
  • 30 dkg mąki
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dkg masła (zimnego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty lub tortownicę wcześniej wysmarowanej masłem lub margaryną. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.



Nadzienie:
  • 70 dag jabłek
  • 70 dag miąższu dyni
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy



Przygotowanie:
Owoce obrać pokroić w kostkę lub inne mniejsze cząstki i dusić na patelni żeby zmiękły przez 10-15 minut. Na początek można podlać 2-3 łyżki wody, żeby się nie przypaliły. Pod koniec dodać wszystkie przyprawy do nadzienia i bakalie.



Nadzienie przełożyć na podpieczony spód ciasta. 


Pozostałe ciasto pociąć na paski i ułożyć na wierzchu. Ponownie wstawić do piekarnika tym razem na 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni, piec w temperaturze 180 stopni C.
Dodatkowo można odrobinę dosłodzić ciasto mgiełką z cukru pudru (dla dużych łasuchów słodkości).

Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz