środa, 29 października 2014

Ryba w słodko-kwaśnym orientalnym smaku



Dawno nie podawałam żadnego przepisu na rybkę, a przecież wiadomo, że powinno jadać się je minimum raz w tygodniu. Dziś ryba przyrządzona można by rzec w niecodzienny sposób i o wyjątkowym smaku. Tu znowu muszę wspomnieć o bydgoskiej restauracji w której to właściwie po raz pierwszy jadłam rybę z warzywami o słodko-kwaśnym smaku. Mnie ta potrawa urzekła i zakochałam się w niej od pierwszego kęsa.  Kawałki ryby obsmażone w cieście są soczyste i mięsiste zarazem, dodatkowo zatopione w warzywach, które pełnią role potrawki, a wszystko razem w sosie podane z ryżem tworzy wspaniałą kompozycje smaków. Gorąco polecam!





Składniki dla 4 osób:
  • 700 g dowolnych filetów, ja użyłam mrożonego mintaja
Filety rozmrozić i osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy filet pokroić na mniejsze kawałki.




Ciasto
  • 2  jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
Jajka wybić do miski, mocno roztrzepać  rózgą, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Gdy ciasto będzie gładkie, obtoczyć w nim kawałki rybne i usmażyć na oleju  z obu stron na złoty kolor i odstawić na bok.

Potrawka:
  • 1 puszka  brzoskwiń
  • 4 marchewki
  • 2 papryki (1 żółta, 1 zielona)
  • 2 cebule (1czerwona, 1 brązowa)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek jabłkowego octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 6 łyżek - sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • ¾ szklanki - wody
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
  • Olej do smażenia


Przygotowanie:

Cebule obrać, opłukać pokroić na piórka. Paprykę przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, opłukać  i pokroić na paseczki. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie pokroić na 6 części jeżeli są w połówkach.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, zeszklić cebule dodać paprykę i chwilę smażyć razem. 


Dodać utartą marchew, smażyć 2 minuty. Zalać zalewą z brzoskwini i dusić na małym ogniu 5-7 minut. Potrawkę doprawić; imbirem,  drobno posiekanym czosnkiem, pieprzem, sosem sojowym, cukrem i octem. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić w ¾ szklanki wody, wlać do potrawki, dodać brzoskwinie i doprowadzić do wrzenia. Do gotowej potrawki włóżyć usmażoną rybkę i dusić razem 2 minuty na małym ogniu. Potrawa jest gotowa można podawać ja od razu z ryżem lub odgrzewać. Gdyby była zbyt gęsta można dodać odrobinę wody i zagotować.

Smacznego! 





loading...
Prześlij komentarz