sobota, 15 listopada 2014

Sałatka śledziowa na każdą okazję


Śledzie, bardzo lubimy w moim domu i dlatego też przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem prosta sałatka. Prosta bo nie licząc przypraw przyrządzona tylko z 4 składników, a mimo to jest bardzo smaczna. Śledziowa sałatka, przygotowana jest oczywiście ze śledzi, ale również połączona z papryką, ogórkiem i cebulą zwyczajną także w postaci dymki. Ma delikatnie kwaskowy posmak, dzięki czemu świetnie nadaje się do gotowanych ziemniaków na obiad, albo na kolacje wigilijną jak również na każdą inną okoliczność np. do podania na szwedzkim stole jako zakąska. Polecam!




Składniki:
  • 6 płatów śledziowych
  • 1 papryka duża lub dwie mniejsze, użyłam 2 żółtych
  • 1 średnia cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki winnego octu
  • Sól i pieprz


Przygotowanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę, po tym czasie zmieniamy wodę na świeżą i odstawiamy na kolejną godzinę.
Śledzie muszą się wymoczyć z nadmiaru soli. Wymoczone kroimy w kawałki (2-3 cm) skrapiamy octem i odstawiamy do czasu, aż przygotujemy sałatkę (nie krócej niż 30 minut).

Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę, do tego dymkę i ogórki w miarę drobno. Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na paski a potem w kostkę.

Ze śledzi odlewamy cały ocet, a same śledzie dodajemy do sałatki,  oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, polewamy oliwą, mieszamy by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Na koniec jeśli trzeba doprawiamy jeszcze pieprzem, ewentualnie odrobiną soli, odstawiamy na godzinę do lodówki by sałatka się przegryzła.


Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz