piątek, 14 listopada 2014

Tarta z jabłkami i budyniem


Musicie przyznać, że tarta z jabłkami jest bardzo efektowna i z pewnością zrobi wrażenie nie tylko wyglądem ale i nietuzinkowym smakiem. Kruchy spód, a na nim prosty, ale bardzo smaczny domowy budyń o intensywnym waniliowym smaku z nutą korzennych przypraw, kwiecistą dekoracją z jabłek i kilku włoskich orzechów.




Ciasto:
  • 100 g margaryny lub masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • żółtko jaja

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto lub wszystkie składniki umieścić w melakserze i miksować, aż do wyrobienia ciasta. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i odstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkować, podsypując odrobine mąką i przy pomocy wałka przenieś do  formy do tarty (24 cm) wcześniej wysmarowanej margaryną, gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto przykryć papierem, wysypać fasolkami by ciasto w trakcie pieczenia się nie odkształciło.)
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 12 minut, zdjąć papier z fasolkami i jeszcze dopiec przez kolejne 15 minut.



W między czasie przygotować budyń.

Budyń
  • 600 ml mleka
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 45 g mąki kukurydzianej (ewentualnie pszennej)
  • 45 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub duży cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy by uzyskać ładny żółty kolor (opcjonalnie)

Ponadto: 3 jabłka, ½ cytryny, 2 łyżki brązowego cukru, 3 włoskie orzechy lub kilka migdałów.


Zagotować 400 ml mleka razem z cukrem, wanilią i masłem lub margaryną. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę z przyprawami. Do gotującego się mleka wlać mleczną mieszankę i ciągle mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.

Jabłka umyć pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić dość mocno sokiem z cytryny by nie ściemniały i nie były mdłe.

Na upieczony spód wlać budyń i rozsmarować. Z plasterków jabłek ułożyć kompozycje kwiatowe zaczynając od zrobienia okręgu (plastry układamy skórkami na zewnątrz koła), a potem zakładając odrobinę plaster na poprzedni tworzyć coraz to mniejsze koła. Nie przejmujcie się jeśli niektóre plasterki się połamią, w końcowym efekcie to wygląda pięknie. 

Oprószyć jabłka brązowym cukrem, powtykać gdzieniegdzie orzechy i piec 25–30 minut w 190 C, aż odrobinę owoce się zrumienią.
Smacznego!





loading...
Prześlij komentarz