środa, 12 listopada 2014

Zupa krem z pora


Kiedy jest zimno i dżdżyście zjadamy znacznie więcej zup, bo nic tak wspaniale nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Ja również sugerując się nienajlepszą pogodą przygotowałam naprawdę pyszny krem z pora, choć zupy - kremy smakują świetnie o każdej porze roku. Nie trzeba czekać specjalnie do jesieni. Krem z pora jest bardzo delikatny, subtelny i aksamitny w smaku z mocno wyczuwalną nutą pietruszki. Mimo, iż zupę przygotowuje się niemalże błyskawicznie i tylko z kilku składników to jest bardzo pożywna i zaskakująco smaczna. Polecam!








Składniki 4 porcje:
  • 2 pory
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 małe korzenie pietruszki z natką
  • 1 kostka bulionowa
  • 3 łyżki oleju
  • 1,2 l wody
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie kilka grzanek, suszone pomidory, szczypior



Przygotowanie:
Pory naciąć wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą, szczególnie w środku często gromadzi się piasek i pokroić na plasterki. Korzeń pietruszki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, a natkę opłukać i drobno posiekać. Ziemniaki, obrać, opłukać pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty zeszklić pora. Temperatura nie może być zbyt wysoka by się nie przypalił. Dodać pokrojone warzywa i smażyć wszystko około 5 minut co jakiś czas mieszając by żadne z warzyw się nie przypaliły.

Zalać warzywa wodą, dodać kostkę rosołową, zagotować, po czym dusić na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przed podaniem podgrzać, ozdobić kleksem lub serpentyną ze śmietany. Podawać z grzankami, łyżeczką, drobno pokrojonych suszonych pomidorów lub szczypiorkiem.
Smacznego!





loading...
Prześlij komentarz