czwartek, 6 listopada 2014

Zapiekanka z boczkiem



Tylko nie mówcie, że znowu zapiekanka. No co ja mogę, że kocham zapiekanki, łatwe w przygotowaniu za to pyszne, zróżnicowane kompozycje. Zwykle opróżniam do ich przygotowania lodówkę, choć ta jest o tyle inna od wszystkich, że składa się głównie z ziemniaków okraszonych boczkiem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków podanych z mięsem i warzywami, albo z jajkiem sadzonym, ale również fantastycznie smakuje jako samodzielne danie, taka swojska kuchnia. Ja wprost ją uwielbiam, podaną z czystym barszczem czerwonym lub żurkiem. Mniam… Polecam!





Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 40 dag cienko pokrojonego na plastry wędzonego boczku
  • Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej




Przygotowanie:
Ziemniaki, obrać, opłukać ugotować i przecisnąć przez praskę lub utłuc porządnie tłuczkiem.
Drobno pokroić kilka tłuściejszych plastrów boczku, wrzucić na patelnie, a kiedy wytopi się tłuszcz dodać drobno pokrojoną cebulę. Razem przesmażyć i ostudzić. Ziemniaki wymieszać z podrumienioną cebulą, boczkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. (Dodałam jeszcze jedną ugotowaną marchewkę, która została mi z rosołu.) 
Dodać roztrzepane jajka, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać masę. Dno i boki żaroodpornego naczynia wyłożyć plastrami boczku, włożyć masę ziemniaczaną, a na wierzchu ułożyć pozostałe plastry boczku.
Piec w temperaturze 190 stopni C, aż boczek się zrumieni 30 minut lub dłużej.

Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz