Sernik dyniowy to wg mnie najlepszy sernik z puree jaki jadłam. Ma absolutnie niepowtarzalny, zaskakujący smak, dzięki przyprawom korzennym, jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Poza tym to chyba najprostszy przepis na sernik z jakiego kiedykolwiek korzystałam. Najprostszy, a zarazem perfekcyjny o wierzchu płaskim jak stół, na spodzie z kruchych ciasteczek i jesienną dekoracją. Dekoracje możcie uprościć obsypując ciasto cukrem pudrem lub prażonymi orzeszkami. Polecam!
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
Pages
▼
piątek, 30 października 2015
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy to wg mnie najlepszy sernik z puree jaki jadłam. Ma absolutnie niepowtarzalny, zaskakujący smak, dzięki przyprawom korzennym, jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Poza tym to chyba najprostszy przepis na sernik z jakiego kiedykolwiek korzystałam. Najprostszy, a zarazem perfekcyjny o wierzchu płaskim jak stół, na spodzie z kruchych ciasteczek i jesienną dekoracją. Dekoracje możcie uprościć obsypując ciasto cukrem pudrem lub prażonymi orzeszkami. Polecam!
czwartek, 29 października 2015
Babeczki dyniowe
Babeczki dyniowe, moje ulubione, pulchne ale przede wszystkim wilgotne i do tego jakże aromatyczne, smak ziołowych przypraw sprawia, że są nietuzinkowe i po prostu wyśmienite. Tak łatwe w przygotowaniu, że nawet mikser nie jest potrzebny, no i są bez jajek - dla niektórych to ogromna zaleta.
Dekoracja wykonana z kremu maślanego. Ponieważ zbliża się Halloween połowę babeczek zrobiłam w nieco mrocznych kolorach z czarnymi żmijami, a drugą połowę ozdobiłam jesiennymi listkami z masy cukrowej. Ozdoby z masy cukrowej doskonale utrzymują się w kremie maślanym. Gdyby nie to pewnie postawiłabym na delikatniejszy krem ze względu na siebie, bo moje łasuchy były nim zachwycone i mimo, że nie mamy małych dzieci wszyscy mieli frajdę ;) Polecam!
niedziela, 25 października 2015
Tortilla z kurczakiem
Zapraszam do kuchni meksykańskiej i na fantastyczną tortillę z kurczakiem. Tortilla od początku do końca domowa, z własnoręcznie usmażonych placuszków ze świeżymi warzywami, soczystymi kąskami kurczaka, delikatnym sosem jogurtowo-pomidorowym i niewielką domieszką mango. Brzmi dobrze? A smakuje doskonale. Oczywiście komu się nie chce smażyć może użyć kupnych tortilli, ale spróbujcie od czasu do czasu domowej, nie będziecie żałować, będzie pyszną odmianą i satysfakcja gwarantowana. Polecam!
Najlepsza domowa tortilla
Najlepsza bo domowa tortilla, w dodatku jest niezwykle prosta, póki nie spróbowałam, nie przypuszczałam że aż tak. Owszem wymaga odrobiny czasu bo smażąc placuszki, podobnie jak naleśniki musimy stać cały czas przy kuchence. Ale naprawdę warto, bo są o wiele smaczniejsze niż kupne, przede wszystkim nie są gumiaste, bardziej delikatne, no i wiesz z czego są zrobione :) Podawać można je na wiele sposobów, najbardziej znany to oczywiście meksykańskie burrito, ale również wspaniale komponują się z sałatkami, dzisiejszego wieczoru podałam je kurczakiem. Polecam!
sobota, 24 października 2015
Sernik królewski
Bo kto nie lubi sernika? Nie wiem, może i są takie osoby, ja z pewnością do nich nie należę. Choć nie ukrywam, że najbardziej preferuję serniki te tradycyjne i ten zwany królewskim również do nich należy. Łatwy w przygotowaniu na pysznym kruchym cieście z dodatkiem bakalii, żeby nie było nudno to wierzch również zdobi czekoladowe, kruche ciasto. Idealnie nadaje się na święta lub inne okazje, kolejnym zasadniczym plusem jest fakt, że robiąc większą porcję od razu część możemy zamrozić i po odmrożeniu jest dokładnie taki sam pyszny. Polecam!
czwartek, 22 października 2015
Łosoś pieczony z cytryną
Łosoś pieczony z cytryną to danie w sam raz na szybki obiad, kiedy naprawdę nie mamy na nic czasu, ale także idealna potrawa na odświętny stół, a nawet wigilię. Łososia przyrządza się dosłownie w mgnieniu oka, a mimo to uzyskujemy zaskakującą smaczną, soczystą i aromatyczną potrawę. Mięso po upieczeniu staje się bialutkie, każdy jego kęs rozpływa się w ustach, można wyczuć cytrynową nutę. Po za tym łosoś jest nie tylko pyszny ale i bardzo wartościowy ze względu na pełnowartościowe białko i oczywiście kwasy omega 3. Polecam!
wtorek, 20 października 2015
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
niedziela, 18 października 2015
Udka kurczaka na słodko
Kolejny prosty pomysł na kurczaka. Mam nadzieję, że i Was zadziwi tak pozytywnie jak mnie. Dla mnie ta potrawa jest wprost znakomita. Tym bardziej, że kupiłam udka bez kości i bez skóry, po upieczeniu były fenomenalne. (Oczywiście można użyć udek w całości.) Zero dłubania z kośćmi, same niesamowicie soczyste i delikatne mięso, doprawione chińską przyprawą pięciu smaków, sezamem i miodem, dzięki czemu stało się słodsze i aromatyczne z wyczuwalną nutą anyżu. Dla przeciwstawienia smaku pieprz dodał odpowiedniej bo umiarkowanej pikantności. Udka podałam z sałatką ze szpinaku i awokado, dodatkiem był ryż. Polecam
piątek, 16 października 2015
Kokosowe naleśniki
Kokosowe naleśniki znakomicie nadają się na posiłek o każdej porze dnia. Ja mogłabym je jeść bez względu na to czy jest to śniadanie, obiad, czy kolacja. Zawsze mi smakują, a kiedy dodam do nich świeże owoce, miód lub syrop, albo nawet jogurt są po prostu fenomenalne. Nawet jeśli wszystkie dodatki zagoszczą na talerzu jednocześnie. Są delikatne, wprost rozpływają się ustach, ale niezbyt słodkie, to dodatki nadają im odpowiedniego charakteru. Dlatego tak łatwo zrobić z nich słodki deser z syropem klonowym lub miodem, z samymi owocami np. śniadanie, albo tak jak ja podałam je w towarzystwie karmelizowanych gruszek i dla złamania słodyczy z jogurtem były wspaniałym dopełnieniem obiadu. Polecam!
wtorek, 13 października 2015
Surówka ze szpinaku z awokado
To kolejna zdrowa propozycja w postaci pysznej i barwnej surówki ze szpinaku, połączonej z pomidorami, papryką i awokado. Surówka zawiera wszystko to co dobra surówka mieć powinna, jest zestawem bogatym w witaminy, walory smakowe i przygotowuje się ją w kilka minut. Świetnie komponuje się z mięsem lub rybą, sama także jest smacznym kąskiem. Polecam
sobota, 10 października 2015
Maślane rogaliki (najsmaczniejsze)
Maślane rogaliki są tak pyszne, że musicie koniecznie ich spróbować. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, więc wymagany jest czas by mogły wyrosnąć, ale warte są zachodu. Pulchniutkie, mięciutkie i maślane, po prostu cudowne. Trudno jest się opamiętać by przestać je jeść. Same są wyborne, ale można podawać je z konfiturą, lub masłem orzechowym na pewno posmakują wszystkim w każdym wydaniu. To doskonałe pieczywo idealne na weekend - polecam!
środa, 7 października 2015
Klopsiki po meksykańsku
Meksykańskie klopsiki, to pyszne, niewielkie mięsne kuleczki doprawione mieszanką ziół i obsmażone. Już po obsmażeniu smakują wybornie, a to dopiero początek. Klopsiki "dochodzą" przez kwadrans w pomidorowym sosie z warzywami. Po tym czasie danie jest już gotowe, niezwykle smakowite, aromatyczne i mocno przyprawione. Klopsiki po meksykańsku fantastycznie smakują na obiad podane z ryżem, ale również zachwycą Waszych znajomych podczas kolacji podane np. z pieczywem. Polecam!
poniedziałek, 5 października 2015
Karmelizowana marchewka
Marchewka próżona w maśle, jest niezwykle delikatna i słodka dzięki dodatkowi w postaci miodu. Subtelnie doprawiona sosem sojowym i sezamem może być świetną przystawką lub dodatkiem do obiadu. Marchewkę przygotowuje się ją szybciutko i jest niezwykle apetyczna. Dzieci ją uwielbiają i dorośli również. Zamiennie można przygotować ją w nieco ostrzejszej wersji i sezam zastąpić odrobiną octu by przełamać słodycz i pieprzem białym. Polecam!
piątek, 2 października 2015
Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym
Ryby, są nie tylko zdrowe i pyszne, są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Niestety na naszych stołach pojawiają się zbyt rzadko, a szkoda bo zwykle przygotowuje je się bardzo łatwo. Dzisiejsza propozycja jest niezwykle smakowita, soczyste kąski smażonej ryby, zanurzone w bardzo smacznym sosie, ze sporymi kawałkami papryki. Wszystko dobrze doprawione, podane w towarzystwie puree lub ryżu smakuje cudownie. Polecam!