wtorek, 10 listopada 2015

Zdrowe hamburgery drobiowe


Przyjęto, że hamburgery to zwykły fast-food, więc czemu te miałyby być zdrowe? A więc przede wszystkim dlatego, że przygotowałam je z piersi kurczaka, które sama zmieliłam. Oczywiście można pokusić się o kupne mięso drobiowe i tak to będzie o niebo zdrowsza wersja, bo domowa. Mięso wymieszane z utartym jabłkiem i boczkiem, doprawione i usmażone na suchej patelni, całkowicie bez tłuszczu. Wierzcie mi to wyśmienita kompozycja, tak przygotowane kotlety są nie tylko zdrowe ale i pyszne, można je podać z surówką, ziemniakami albo tradycyjnie w bułce z sałatą i np. ketchupem. W każdej wersji będą bardzo smaczne. Polecam!


Składniki:
  • 600 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 duże jabłko, najlepiej kwaśne
  • 5 plastrów chudego boczku albo bekonu
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, ewentualnie natki pietruszki
  • kilka drobno posiekanych szalotek, ewentualne 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • sól i pieprz do smaku, 2 łyżki wody



Przygotowanie:
Mięso włożyć do miski. Jabłko obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać do mięsa. 
Boczek podsmażyć by był prawie chrupiący, wystudzić, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa.
Kolendrę drobno posiekać, dodać do mięsa wraz z szalotkami. Dodać wodę i doprawić do smaku. Wyrobić dłonią mięsną masę, mięso szybko wpije wodę, formować kotlety i układać na rozgrzanej patelni. Można również formować kulki i płaszczyć je na patelni silikonową łopatką, technika nie ma znaczenia.
Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron.



Jeżeli nie mamy nieprzylepnej patelni można usmażyć kotlety na oleju.

Smacznego!




loading...
Prześlij komentarz