wtorek, 19 stycznia 2016

Drożdżowy wieniec serowy


Drożdżowy wieniec serowy, to świetna propozycja, gdy spodziewamy się gości, ale sprawdzi się również przy śniadaniu czy kolacji. Przygotowany na bazie ciasta, które najczęściej stosuje do pizzy, z tą różnicą, że ciasto doprawione jest ziołami. To sprawia, że po upieczeni jest pyszne i tworzy zgrany duet z serem, cebulką i ketchupem. Gotowy wieniec, kroje w trójkąty, które w smaku można porównać do mini pizzy lub bułeczek cebulowo-serowych. Polecam!


Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1/4 szkl oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku


Ponadto:

  • 20 dag startego żółtego sera
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1 czerwona lub biała cebula, zeszklona wcześniej na 1 łyżce oleju (niekoniecznie)




Z podanych składników zagniatam ciasto stopniowo dodając mąkę, aż ciasto swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Formuje kule, wkładam do miski, przykrywam naczynie czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na kształt okrągłego placka i na wałku przenoszę do formy o średnicy 33 cm. Na środku nożem do pizzy lub innym robię 4 nacięcia, przecinające się przez środek, na kształt gwiazdy.
Zostawiam 1-1,5 czystego brzegu ciasta i środek z nacięciem, pozostałą cześć okręgu smaruje ketchupem. Na ketchupie rozkładam cebulkę i gruba warstwę sera.

Ze środkowych nacięć powstały trójkąty, każdym trójkątem przykrywam warstwę sera, chowając czubek trójkąta pod ciasto.

Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę około 20 minut, aż ser się rozpuści a ciasto delikatnie zarumieni.

Smacznego!



loading...
Prześlij komentarz