Jest to chyba najprostszy mus czekoladowy, jest łatwy i szybki do zrobienia. Idealny kiedy mamy nieodpartą potrzebę na coś słodkiego, a może też na zbliżające się Walentynki? Jego zaletą jest całkowity brak surowych jajek i mocno czekoladowy smak.
Składniki:
- 100 g ciemnej czekolady
- 70 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2, 5 łyżki zaparzonej słodkiej kawy np. rozpuszczalnej
- 1 szklanka śmietanki 36 %
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Czekoladę, masło i kawę włożyć do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Woda nie może dotykać miski. Mieszać aż czekolada w całości się rozpuści. Zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić na 20 minut by wystygła.
Ubić śmietankę, pod koniec dodać ekstrakt z wanilii.
Do wystudzonej czekolady dodać 1/3 śmietanki i delikatnie wymieszać. Czekoladę wymieszaną ze śmietanką, połączyć z pozostałą bitą śmietaną i wymieszać rózgą lub mikserem na najniższych obrotach (krótko by nie przebić śmietanki) do powstania jednolitego, gładkiego musu.
Mus rozlać do miseczek i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Rady:
- Do dekoracji można użyć owoców ja miałam zamrożone maliny, które rozmroziłam . Ale można też odłożyć 2 łyżki bitej Śmietanki i na końcu zrobić z niej ozdobne kleksy.
- Zamiast kawy można użyć dowolny alkohol w takich samych proporcjach, ale wówczas dodajemy go na końcu w czasie łączenia czekolady ze śmietanką.
- Nie trzeba musu schładzać długo jeśli chcemy mieć lżejszą konsystencję.
1 komentarz:
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz