Francuskie świderki z szynką i serem to prosta przekąska z trzech składników, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Świderki wyglądają bardzo apetycznie, dlatego polecam na spotkania z przyjaciółmi czy biesiadę przy piwku :)
Proporcje podaje przybliżone bo to od Was zależy jak dużą ilość szynki czy sera chcecie mieć w środku.
Ja zużyłam na 20 świderków:
- 2 blaty ciasta francuskiego
- 20 dag szynki czy jakiejkolwiek wędliny pokrojonej w cienkie plastry
- 20 dag startego, żółtego sera
Czasami dodaje do środka ketchup wg uznania :)
Przygotowanie:
Rozwijam ciasto, plasterki szynki kroje na pół by nie były takie szerokie i układam z nich długie paski po skosie ciasta. Każdy pasek w odstępach około 4 cm. Pomiędzy paskami szynki sypie ser, następnie nożem do pizzy kroje ciasto na paski, każdy około 2-3 cm. Zwijam każdy pasek jak spiralę, w trakcie zwijania może trochę wypadać ser, trzeba go na bieżąco wsuwać.
Z jednego ciasta uzyskałam 10 świderków.
Razem z papierem świderki układamy na blasze do pieczenia i pieczemy około 15 - 20 minut aż będą rumiane w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz