sobota, 16 stycznia 2016

Wianuszki, gniazda, albo pączki hiszpańskie



Wianuszki, gniazda, albo pączki hiszpańskie - trzy nazwy, a te same ciasteczka. Dla mnie od dziecka były to wianuszki i pewnie takie już pozostaną, ale można spotkać się również z pozostałymi nazwami. Ciasteczka są wyśmienite, obłędnie pyszne i wspaniale nadają się na karnawał. Przygotowuje je się z parzonego ciasta tak jak ziemniaczki dauphine, czy ptysie, ale w odróżnieniu od pozostałych smaży się je w głębokim oleju. Samo przygotowanie trwa dosłownie chwilę, więcej czasu wymaga smażenie. Ale warto ja 30 sztuk zdążyłam usmażyć w trakcie przygotowania obiadu więc nie jest tak źle, powiedziałabym że wręcz przeciwnie :). Polecam!






Składniki:

  • 100 g masła
  • 250 ml wody (szklanka)
  • 200 g pszennej mąki (1 szklanka z górką)
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Dodatkowo na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny


Wszystkie składniki wymieszać do powstania gładkiej glazury



Przygotowanie:
W rondelku wstawiamy wodę z masłem, szczyptą soli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i mieszamy by masło się rozpuściło. Wsypujemy mąkę (na raz całość) i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Od razu ścigamy z kuchenki. Odstawiamy na na pół godziny by przestygło.
Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka. Po przygotowaniu napełniamy szprycę z dużą gwiazdą.
Rozwijamy na stole pergamin i smarujemy go olejem.
Na papier wyciskamy ciastka na kształt koła o średnicy około 6 cm, w niewielkich odstępach od siebie. Rozgrzewamy w szerokim garnku olej albo we frytkownicy w temp 190 stopni C. (ja tak smażyłam), wycinamy z papieru kilka ciastek i wkładamy na rozgrzany olej, papierem do góry. Jeśli kółka na papierze będą blisko siebie nie trzeba ich rozdzielać. Można włożyć do garnka po dwa ciastka na jednym papierku.
Smażyć po 4-5 minut z każdej strony, aż będą delikatnie rumiane. Przed przewróceniem na drugą stronę usunąć papier. Odchodzi z łatwością. Wystarczy patyczkiem np. od szaszłyków przytrzymać wianuszka by nie obracał się w oleju, a jakimiś szczypcami zdjąć papierek.
Usmażone wianuszki odkładać na ręcznik papierowy by odsączyć je z oleju i od razu lukrować.

Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz