niedziela, 17 stycznia 2016

Śledź w śmietanie



Śledź w śmietanie to potrawa, która zawsze gościła w moim domu rodzinnym podczas Wigilii, ale to nie oznacza, że jest przypisana tylko do tej uroczystej kolacji. Śledzie w śmietanie są wyśmienite i doskonale nadają się na obiad z ziemniaczkami albo na kolacje. Przygotowanie ich na pewno nikomu nie sprawi problemu za to zachwycą swoim smakiem połączonym z ogórkiem, jabłkiem i cebulką. Polecam!




Składniki:

  • 6 płatów śledzi
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 duże kiszone ogórki lub 4 mniejsze
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki greckiego jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • koperek niekoniecznie
  • natka pietruszki do dekoracji



Przygotowanie:
Śledzie wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie zmieniamy wodę na świeżą i moczymy kolejną godzinę.
W międzyczasie można przygotować pozostałe składniki:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo drobno kroimy cebule i ogórki (ogórków nie obieramy ze skórki).
Śmietanę mieszamy z jogurtem.
Wymoczone śledzie kroimy w 1,5 cm paseczki, oprószamy pieprzem, dodajemy pokrojone składniki i zalewamy śmietaną z jogurtem. Całość dokładnie mieszamy. Możemy do smaku dodać troszkę koperku, ale nie jest to konieczne.
Śledziki możemy podać w salaterce lub każdemu nałożyć porcje na talerzyki wg własnego uznania.

Samczego!

loading...
Prześlij komentarz