niedziela, 19 czerwca 2016

Knedle z truskawkami


Jak knedle to oczywiście ze śliwkami, ale hola nie gdy wszędzie jest wysyp pysznych truskawek. Knedle przygotowałam wg przepisu, który już tu jest, tyle, że zamiast śliwek użyłam truskawki. Kluchy jak zwykle wyszły cudowne w smaku, ciasto pulchniutkie, podane tradycyjnie z masełkiem i bułką tartą raz pozostałymi truskawkami. Wierzcie mi mało jest pysznych dań głównych na słodko, które byłyby tak pyszne jak to połączenie. Jeśli zostaną Wam truskawki tak jak mi zamiennie zamiast bułki tartej można użyć śmietany lub jogurtu do podania. Knedle ze śmietaną i dodatkowa porcja świeżych owoców to dopiero rozpusta. Polecam



Składniki:

  • 800 g ziemniaków po obraniu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • minimum 24 sztuki truskawek, umytych i odszypułkowanych, zawsze lepiej jak jest więcej, więc 1/2 kg na pewno wystarczy
  • 100 g masła, sól, cukier, cynamon, 2 łyżki bułki tartej lub zamiennie śmietana 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Przestudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia mięsa.
Przełożyć do miski lub na stolnicę, dodać jajka i półtorej szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną. Kiedyś nie dodawałam mąki ziemniaczanej do knedli ale ziemniaki są coraz gorszej jakości i mają coraz mniej skrobi dlatego uzupełniam ten niedobór.
Ziemniaki do knedli powinny być sypkie, jeśli są mokre więcej mąki trzeba dodać. Zagnieść ciasto i jeśli jest bardzo mokre dodać pozostałą mąkę i jeszcze raz wyrobić masę.

Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć na dłoni, formując placek, ułożyć truskawkę, około 1/2 łyżeczki cukru i zlepić brzegi, a następnie w dłoniach uformować kulkę. Odkładać na wysypaną mąką stolnicę. Postępować tak do wyczerpania masy ziemniaczanej.

W szerokim garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Wrzucać do wrzątku gotowe knedle w 2-3 partiach, żeby swobodnie pływały. Gotować na średniej mocy palnika 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Na rozgrzanej patelni lekko zrumienić bułkę, dodać masło, podsmażać aż się rozpuści, po czym od razu polewać knedle. Na końcu oprószyć cukrem i cynamonem. Podawać od razu.

Smacznego!

loading...
Prześlij komentarz