wtorek, 21 czerwca 2016

Lody z mango



Lody z mango to fantastyczny, tropikalny deser przygotowany w formie sorbetu, który cudownie orzeźwia, akurat na tą porę roku. Choć przyznam się, że ja jestem takim łasuchem na lody, że mogę jeść je przez cały rok. A lody z mango na pewno są miłą odmianą od tradycyjnych deserów. Polecam







Składniki

  • 2 dojrzałe owoce mango
  • sok z 1 cytryny
  • 300 ml wody
  • 4 łyżki cukru albo miodu (ilość słodzików zależna jest od indywidualnych upodobań i można ją nieco zwiększyć)


Przygotowanie:
Obrane mango kroje na mniejsze kawałki i umieszczam w dzbanku blendera. Dodaje sok z cytryny i miksuje na jednolita masę.
W rondelku gotuję wodę z cukrem lub z miodem i mieszam aż się rozpuści. Jak syrop przestygnie, dodaje go do papki z mango i ponownie miksuję.
Sorbet z mango przekładam do plastikowego pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Ponieważ nie mam maszyny do lodów co 30-40 minut dokładnie miksuję lub mieszam masę aż do zamrożenia. Jest to konieczne ponieważ zamrażanie zaczyna się od ścianek pojemnika i powstają kryształki lodu. By sorbet zamroził się równomiernie musimy poświęcić mu co jakiś czas nieco uwagi.

Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz