wtorek, 12 lipca 2016

Lazania


Z tego co mi wiadomo to lazania jest potrawą o włoskich korzeniach ale ja rozsmakowałam się w niej będąc na Teneryfie. Absolutnie nigdzie nie jadłam smaczniejszej. I choć jedzenie w tej części świata nie specjalnie mi smakowało to lazania była wyborna. Podawana w niewielkich ceramicznych naczyniach prosto z piekarnika aż bulgotała wierzchnia jej warstwa. Ach cóż to był za smak. Wspaniała kompozycja, wyrazisty smak mięsa, delikatny makaron i mnóstwo sosu, który w wyniku pieczenia połączył kremowy beszamel z pomidorami. Musicie koniecznie spróbować. Polecam!




Składniki:

  • 300 g makaronu lasagne
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 3-4 marchewki, obrane i starte na tarce
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól (ok 1 łyżeczki), świeżo zmielony pieprz (1/3 łyżeczki) i bazylia (1,5 łyżki)
  • 200 g startego żółtego sera
  • 2 puszki pomidorów (800 g) w kawałkach (ewentualnie 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, wymieszanego w 1/2 l wody)
  • 1 łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy


Sos beszamelowy

  • 40 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku


Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i lekko podsmażam. Stopniowo dolewam mleko cały czas energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gotuję chwilę by sos zgęstniał i doprawiam do smaku. Gdyby jednak ktoś miał problemy z grudkami, gotowy sos można zblendować by pozbyć się grudek.



Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulkę i chwilę smażę do zeszklenia. Następnie dodaje marchew, smażę kolejne 2-3 minuty i dokładam mięso. Smażę tak długo aż straci swój surowy kolor.
Wlewam pomidory, oprószam solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duszę wszystko pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie ściągam z kuchenki i jeśli trzeba jeszcze doprawiam do smaku.

Formę do lazani (32/22) smaruje masłem. Na dnie układam szczelnie makaron tak by pokrył całe dno. Kawałki lazani mogą odrobinę nachodzić na siebie.
1/3 mięsa wraz z pomidorami wlewam na makaron i równomiernie rozsmarowuję. Polewam 1/3 sosu beszamelowego.
Ponownie rozkładam makaron, całkowicie zasłaniając wcześniejsze warstwy. Polewam 1/2 mięsa i 1/2 sosu beszamelowego.
Na koniec rozkładam makaron, mięso, sos i całość oprószam żółtym serem.

Lazanie wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam przez 35 minut by ser się całkowicie rozpuścił i zarumienił.

Smacznego!

loading...
Prześlij komentarz