Pages

sobota, 30 lipca 2016

Pokeball i pozytywne ciasteczka


Pokeball i pozytywne ciasteczka to hit na stronie. Po pierwsze dlatego, że świat ogarnął szał zbierania pokemonów (Pokemon Go). A po drugie dlatego, że tak wiele nieszczęść i smutku dookoła, że takie wesołe minki są wprost idealne na niepogodę zarówno na zewnątrz jak i ducha. Poza tym są tak smaczne, że na pewno sprawdzą się jako prezent lub na Kinder party, czy innej okazji. Polecam!

Kotlety jajeczne


Kotlety jajeczne to świetna alternatywa dla mięsa, możemy podać je tradycyjnie z czym zwykle podajemy mięso. Z doświadczenia wiem, że nie wszyscy mają wysublimowane smaki i często nikt się nie pozna, że to kotlety jajeczne. Na pewno nie po wyglądzie, wyglądają dokładnie tak samo. Ja jednak do tego typu kotletów najbardziej lubię w rożnej formie warzywa. Mogą być świeże sałatki lub surówki, tym razem pojawiła się młoda kapusta na krótko i gorące grillowane pieczywo oraz dip do kotletów.

środa, 27 lipca 2016

Zupa buraczkowa


Zupa buraczkowa to pyszna propozycja na obiad, jedna z moich ulubionych zup. Łatwa w przygotowaniu i możliwa do przygotowania przez cały rok. Nie należy jej mylić z botwinką bo to dwie zupełnie różne zupy. Smakiem bardziej przypomina barszcz ukraiński. Polecam!

Kremówka owocowa



Kremówka owocowa to ciasto przygotowane na zimno. Wygląda bardzo efektownie i równie smakuje, a nawet lepiej. Dolna warstwa to połączenie serka mascarpone i frużeliny na kruchym ciastku z delikatnym wierzchem z bitej śmietany. Po schłodzeniu ciasto podzielone na kawałki wielkości kruchego ciasteczka. Są bardzo lekkie, a jednocześnie na tyle zwięzłe, że można wziąć je w rękę bez obawy, że się rozlecą. Fantastyczne na różnego rodzaju przyjęcia i podwieczorek. Polecam!

poniedziałek, 25 lipca 2016

Sałatka z kurczakiem i granatem


Sałatka z kurczakiem i granatem, ma to do siebie, że może stanowić samodzielne danie główne jak i być przekąską w ciągu dnia. Jest pyszna, bardzo lekka z powodzeniem nawet dla osób na najbardziej rygorystycznej diecie odchudzającej bo to 100% sałatka fit. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje, bogata w witaminy i bardzo pożywna. Sałatka z kurczakiem to jedno z najprostszych dań, które również sprawdzi się na kolacje ze znajomymi lub przyjęciach. Polecam.

piątek, 22 lipca 2016

Zupa z pulpecikami



Zupa z pulpecikami to sycący i bardzo treściwy obiad jednodaniowy. Przygotowuje się ją szybciutko z sezonowych świeżych warzyw. Doprawiam mieszanką meksykańską, dzięki której jest wyrazista w smaku i można się nią najeść do syta. Gotuje ją bez z ziemniaków ale wg własnego uznania można kilka dodać, będzie jeszcze gęściejsza, mój mąż bardzo ją lubi w wersji z ziemniakami (ale to ogromny żarłacz).
Polecam również inne zupy w wersji z pulpecikami. Zimową porą gotuję jarzynową z mrożonek, pulpecikami i dużą ilością koperku. Dokładnie wg przepisu tylko z innych warzyw i przypraw. Jest również pyszna.

środa, 20 lipca 2016

Tartaletki z owocami



Tartaletki z owocami to wspaniały deser do przygotowania na zimno, bez użycia piekarnika i bez długiego oczekiwania. Więc jeśli nie lubicie piec to taki deser jest właśnie dla Was. Oczywiście dla wszystkich innych też bo jest pyszny. Tartaletki łączą w sobie pyszne kruche ciasteczko, wypełnione słodką frużeliną z amerykańskiej borówki (można użyć innych owoców np. porzeczek, malin, jagód) i dla przełamania smaku grecki jogurt. Dodatkowo świeże borówki i odrobina mięty w ramach dekoracji. Ten deser nie tylko pięknie wygląda ale i tak smakuje. Polecam.

czwartek, 14 lipca 2016

Owocowe Mojito



Owocowe Mojito odkryłam dopiero na Teneryfie i tak się w nim rozsmakowałam, że na pierwszej domowej imprezie królował właśnie ten drink. A jest naprawdę pyszny, orzeźwiający, niezbyt mocny, subtelnie miętowy i mocno owocowy. To prawdziwie letni koktajl, polecam wszystkim, a dla odmiany podsyłam również przepis na tradycyjne mojito oraz kilka napoi z udziałem mięty.

wtorek, 12 lipca 2016

Lazania


Z tego co mi wiadomo to lazania jest potrawą o włoskich korzeniach ale ja rozsmakowałam się w niej będąc na Teneryfie. Absolutnie nigdzie nie jadłam smaczniejszej. I choć jedzenie w tej części świata nie specjalnie mi smakowało to lazania była wyborna. Podawana w niewielkich ceramicznych naczyniach prosto z piekarnika aż bulgotała wierzchnia jej warstwa. Ach cóż to był za smak. Wspaniała kompozycja, wyrazisty smak mięsa, delikatny makaron i mnóstwo sosu, który w wyniku pieczenia połączył kremowy beszamel z pomidorami. Musicie koniecznie spróbować. Polecam!