piątek, 22 lipca 2016

Zupa z pulpecikami



Zupa z pulpecikami to sycący i bardzo treściwy obiad jednodaniowy. Przygotowuje się ją szybciutko z sezonowych świeżych warzyw. Doprawiam mieszanką meksykańską, dzięki której jest wyrazista w smaku i można się nią najeść do syta. Gotuje ją bez z ziemniaków ale wg własnego uznania można kilka dodać, będzie jeszcze gęściejsza, mój mąż bardzo ją lubi w wersji z ziemniakami (ale to ogromny żarłacz).
Polecam również inne zupy w wersji z pulpecikami. Zimową porą gotuję jarzynową z mrożonek, pulpecikami i dużą ilością koperku. Dokładnie wg przepisu tylko z innych warzyw i przypraw. Jest również pyszna.




Składniki na pulpety:

  • 700 g mięsa mielonego (najlepsze będzie najmniej tłuste np. drobiowe)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia
  • sól i pieprz do smaku


Z mięsa wyrobić masę na pulpety, dobrze doprawić, formować małe kuleczki, obtaczać w mące i odkładać na deseczkę.

W garnku wstawić 2 l wody z 1 łyżką soli. Pulpety wrzucać na wrzątek i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Gotowe wyłowić łyżką cedzakową i odstawić.

Składniki na zupę:

  • 3 cukinie
  • 2 papryki
  • 2 szalotki można zastąpić zwykłymi cebulami
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 3 pojedyncze łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach lub 4-5 pomidorów sparzonych bez skórki i pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do potraw meksykańskich (zamiennie pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina papryki)


Ponadto:
  • 50 g startego parmezanu i 1/2 pęczka drobno posiekanego koperku



Przygotowanie:
Marchew i cebulę obieram, pozostałe warzywa myje i kroje na kawałeczki, marchewkę na bardzo cienkie talarki. Przesmażam na oleju około 5 minut i wrzucam do wywaru po pulpetach.
Dolewam jeszcze około 1-2 szklanki wody w zależności jak gęstą preferujecie zupę i gotuje na średnim ogniu 10 minut. Dodaje pomidory, przyprawę do potraw meksykańskich i gotuje kolejne 15 minut.
Na koniec dodaję z powrotem ugotowane pulpeciki, doprawiam solą. Każdemu na talerzu oprószam startym parmezanem i drobno posiekanym koperkiem.

Smacznego!

loading...
Prześlij komentarz