wtorek, 2 sierpnia 2016

Pulpeciki drobiowe (z indyka)


Pulpeciki drobiowe najbardziej lubię z indyka, ale można również użyć kurczaka. Przygotowuje je się szybko i stanowią wspaniałą propozycje na obiad. Najczęściej podaje je w sosie koperkowym albo cytrynowym, do którego szczególnie zachęcam bo jest wyśmienity.




Składniki na pulpety:

  • około 500 - 650 g mięsa indyczego (miałam pierś)
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 bułka namoczona w wodzie (lub bułka tarta +3 łyżki wody)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
Bułkę namaczam w wodzie przez 15-20 minut aż zmięknie. Cebulę obsmażam na rozgrzanej łyżce oleju tak długo, aż się odrobinę zrumieni.
Mięso mielę maszynką, dodaje jajko, obsmażoną cebulkę i odciśniętą z wody bułkę. Doprawiam solą, pieprzem i wyrabiam na gładką masę. Formuję dłońmi okrągłe pulpety, obtaczam w mące i odstawiam na deseczkę.
W międzyczasie gotuję w garnku wodę (około 1,5 l) z 1/2 łyżą soli.
Na wrzątek wrzucam pulpety i delikatnie je mieszam by nie przywarły do dna. Jak wypłyną na wierzch, zmniejszam moc palnika na niewielką i gotuję około 15 minut. Wyławiam łyżką cedzakową na talerz.


Sos koperkowy

  • około 35 g masła lub margaryny (kopiasta łyżka)
  • 2 spore (kopiaste) łyżki mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • 500 ml wywaru z mięsa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól do smaku

Sos cytrynowy

  • około 35 g masła lub margaryny (kopiasta łyżka)
  • 2 spore (kopiaste) łyżki mąki pszennej
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml wywaru z mięsa
  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i odrobina pieprzu do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie:
Oba sosy przygotowuje się identycznie.
Masło topię na patelni lub w rondlu, dodaję mąkę i mieszam do rozpuszczenia. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek. Wówczas powoli, cały czas mieszając dolewam wywar, w którym gotowały się pulpety. Najlepiej wykonywać tą czynność powoli dolewając płyn, by uzyskać najbardziej odpowiednią konsystencje sosu. Sos gotuję na niewielkiej mocy palnika, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.



Na koniec wlewam śmietankę do sosu koperkowego, dodaję drobno posiekany koperek i doprawiam do smaku. Zanurzam w sosie pulpety, gotuję minutkę i gotowe.

Do sosu cytrynowego również dodaję śmietankę, sok z cytryny i doprawiam do smaku. Zanurzam w nim pulpeciki, gotuje minutkę i można podawać oprószone odrobiną natki pietruszki.

Pulpeciki podaję z ziemniaczkami, kaszą albo ryżem.

Smacznego!

loading...
Prześlij komentarz