poniedziałek, 31 marca 2014

Babka waniliowa z karmelem i orzechami



Babki kojarzone są głównie ze świętami z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Zwykle to ciasta dość suche, które nie różnią się specjalnie od siebie. Próbując złamać tą regułę przygotowałam babkę niezbyt słodką, którą udekorowałam masą krówkową (kajmakiem) i orzechami, dzięki masie nie tylko zmieniła wygląd, ale również stała się bardziej wilgotna i słodka, zaś orzechy czynią ja bardziej atrakcyjną i smaczną.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (150g)
  • 200 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (60g)
  • 1 szklanka maki pszennej (150g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżki aromatu waniliowego i 1 cukier waniliowy
  • karmel (w UK jest dostępny w puszkach firmy Nestle, a w Polsce gotowa masa krówkową to kajmak)
  • 100 g orzechów ziemnych nie solonych




Przygotowanie:

Tortownice z kominem o średnicy 23 cm lub bez komina 21 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę i odstawić do lodówki. (Piana będzie potrzebna na końcu). Żółtka utrzeć razem z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać wanilie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksować do uzyskania jednolitej masy na sam koniec dodać pianę i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Przygotowane ciasto przełożyć do formy do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 35 minut. Sprawdzić wypiek patyczkiem czy jest suchy. Kiedy babka przestygnie dekorować karmelem i orzechami.
Smacznego!





loading...
Prześlij komentarz