wtorek, 15 kwietnia 2014

Lekki bigos






Nasza polska tradycja sprawia, że nie ma świąt czy jakichś większych imprez bez bigosu. Jednakże prawdziwy bigos to danie dość ciężko strawne i z uwagi na zawartość w nim obrzynek, boczku i sporą ilość mięsa wieprzowego. Nie każdy lubi taki bigos, a już na pewno nie każdy może go jeść. Dlatego chciałabym Wam zaproponować nieco inną wersję bigosu,lekką,smakiem nie różnicą się aż tak bardzo, osobiście uważam, że jest równie smaczny, a na pewno jest o wiele mniej czasochłonny i o wiele bardziej dietetyczny.






Składniki:
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 70 dag maleńkich pieczarek
  • 2 laski kiełbasy chudej podsuszanej, wędzonej
  • 2 laski niezbyt tłustej kiełbasy typu toruńska, podwawelska
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Około 1 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Opcjonalnie kucharek, albo vegeta

Przygotowanie:
Kapustę płuczemy, najlepiej na sitku pod bieżącą wodą i odciskamy. Jeśli nie jest zbyt drobno pocięta można jeszcze ją trochę poszatkować i przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, połowę pieprzu, zalać wodą, tak by ją prawie pokrywała i gotować na małym ogniu.
Międzyczasie myjemy pieczarki, jeśli są małe dodajemy w całości do kapusty, jeśli nie, trzeba pociąć na trochę mniejsze części lub plasterki. Całość gotować 30 minut.
Kiełbasę wędzoną przeciąć wzdłuż, a potem na plasterki i dodać do ugotowanej kapusty.
Pozostałą kiełbasę kroimy tak samo, następnie przesmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż się lekko zrumieni. W kiełbasach jest dość tłuszczu, który wytapia się w trakcie smażenia.
Obsmażoną kiełbasę i przecier dodajemy do kapusty.Doprawiamy pieprzem, ewentualnie można dodać do smaku łyżeczkę vegety lub kucharka. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut i gotowe.
Smacznego 
loading...
Prześlij komentarz