piątek, 11 kwietnia 2014

Mini szarlotki


Proponowane mini szarlotki mimo swego zachwycającego wyglądu są proste w wykonaniu, a przy tym dają taką rozkosz podniebieniu, że nie sposób im się oprzeć. Tak delikatne, że najmniejszy kęs kruszy je w ustach, soczyste jak prawdziwy jabłecznik, a cynamon przenika  wszystkie zakamarki. Idealne na święta, super okazje, przyjęcia zarówno te dla dorosłych jak i dla dzieci.





Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki (240 g)
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo
  • 1-1,2 kg jabłek
  • Sok z połówki cytryny
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru w zależności jak jabłka będą słodkie.

Do dekoracji
  • 250 ml śmietanki 36% (kremówka)
  • 2 większe łyżki cukru pudru
  • Zielony barwnik spożywczy do trawy
  • Marcepan na kwiatki, jajeczka i maleńkie groszki jako środki kwiatków

Przygotowanie 12 mini szarlotek:
Ze wszystkich składników na ciasto, należy zagnieść ciasto, można ręcznie lub przy użyciu miksera. Schłodzić 15 minut w zamrażalniku, po czym jeszcze dosłownie chwilkę zagnieść i rozwałkować.
Międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i utrzeć na tarce. Przełożyć do garneczka dodać cukier, sok i cynamon. Dusić około 10 minut do odparowania soku i aż owce będą mięciutkie, powstanie pyszna jabłkowa konfitura. Odstawić do wystudzenia.

Wracamy do ciasta, by było naprawdę bardzo smaczne i delikatne najlepiej włożyć je między dwa większe kawałki foli spożywczej i rozwałkowywać. Dzięki temu nie będzie się kleić, przylegać do stolnicy i nie będzie trzeba podsypywać mąką, nie zrobi się twarde. Szklanką o średnicy 10 cm wykrawać kółeczka. (Ja miałam 8 cm szklankę dlatego zostało mi jeszcze trochę ciasta, zrobiłam dodatkowo 1 tartaletkę i ozdobiłam wszystkie mini szarlotki paseczkami z ciasta tworząc kratkę.)
Kółeczka ciasta umieścić w foremkach, po nakłuwać widelcem i wypełnić konfiturą. Mimo to zawsze zostają skrawki ciasta, tniemy na paseczki i układamy na jabłkach.
Szarlotki wstawić do nagrzanego do 170 st. piekarnika i piec około 30 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i odrobiną barwnika. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i przy użyciu tylki #233 ozdabiać każda szarlotkę.
Szarlotki są rewelacyjne bez dodatkowych dekoracji, można je delikatnie przypudrować cukrem. 

Dekoracja z bitej śmietany, marcepanowych kwiatków i jajeczek z całą pewnością rozbudzi najbardziej uśpione kubki smakowe i jeszcze bardziej podkreśli ten cudowny smak maleńkich babeczek, które dosłownie rozpływają się w ustach.  
Smacznego




loading...
Prześlij komentarz