wtorek, 6 maja 2014

Deser orzeźwiający – lody bananowo-cynamonowe i galaretka



Ten deser składa się głównie z galaretki, mrożonych bananów i jogurtu. By był nieco bardziej atrakcyjny dodałam trochę pianek do galaretki, słodkich groszków po herbatniku i miętę do dekoracji. Przygotowany na zimno więc bardzo orzeźwiający i niezbyt słodki.



Składniki na 5 pucharków:
1 galaretka pomarańczowa
1 mały jogurt naturalny
2 banany
1 łyżeczka kakao
Kilka listków mięty
(Słodycze, pianki lub inne owoce do dekoracji
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie)

Przygotowanie:
Galaretkę przygotować w 450 ml wrzątku, ostudzić, rozlać do pucharków i wstawić do lodówki. Do lekko tężejące galaretki dodać pianki lub inne owoce. Banany zmiksować w blenderze z jogurtem i cynamonem. Podzielić na pół do jednej porcji dodać kakao, wymieszać do połączenia składników i obie porcje wstawić do zamrażalki na 2 -3 godziny. Po tym czasie galaretka powinna już być stężała, więc można dodawać na przemiennie po łyżce lodów z kakao i bez. Udekorować miętą i groszkami.

Smacznego




loading...
Prześlij komentarz