środa, 2 lipca 2014

Tort bezowy z truskawkami i białą czekoladą


Piękny, śnieżnobiały tort z dodatkiem sezonowych owoców, bitej śmietany i czekolady to doskonała propozycja nawet na najbardziej wyrafinowane gusta. Deser jest prosty i szybki w wykonaniu, a  mimo to wspaniale smakuje i jest bardzo efektowny. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, ani mdły. Owoce przełamują słodycz, a odrobina alkoholu podkreśla jego walory smakowe. 




Składniki na bezę:
6 szt. białek
340 g cukru
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki maki ziemniaczanej


Dodatkowo:
400 ml śmietanki 36% (kremówka)
Truskawki około 25 sztuk
3 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady
50 ml cointreau (likier pomarańczowy) Fantastycznie zmieni smak bitej śmietany, ale można z niego zrezygnować.


Przygotowanie:
Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej, wówczas samo przygotowanie tortu, to naprawdę tylko kilka chwil.
Białka, konieczne zimne, ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli. Potem dodaje łyżka po łyżce cukier, ale cały czas miksuję. Dzięki temu uzyskuję bardzo sztywną i lśniącą pianę. Na sam koniec dodaję mąkę, ta z kolei sprawi, że beza będzie miała sztywniejszą skorupkę i sok z cytryny, który zapobiega oddzieleniu się białek od cukru.
Na blasze kładę pergamin i rysuje dwa koła, najprościej obrysować talerz. W ten sposób uzyskuję dwa blaty bezy. Można podzielić bezę i rozsmarować w okręgach lub jak ja, przy pomocy szprycy od razu wykonać ozdobne blaty. Zaczynam od środka zataczając spiralne okręgi coraz większe i większe, aż powstał blat. A potem na nich jeszcze wyciskam takie małe, ozdobne kleksy. Piekarnik nagrzewam do 180 st. C i zaraz po włożeniu zmniejszam temperaturę do 100 st. C. i tak suszę bezę 1,5 godziny. Beza powinna być sztywna więc jeśli trzeba można nawet nieco dłużej. Po tym czasie zostawiam uchylone drzwiczki piekarnika i dla pewności zostawiam beze na noc do wysuszenia.
Następnego dnia wykonanie tortu zajmie chwilę. Można tego samego dnia, ale beza powinna suszyć się minimum 3 godziny.


Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i kiedy jest ledwo letnia, łyżką nabieram i polewam jeden blat bezy na wierzchu, a drugi ten który będzie dekoracją, odwracam i polewam jego spód. Czekolada zabezpieczy beze by nie miękła od bitej śmietany.
By czekolada szybko twardniała można na chwilę blaty włożyć do lodówki.
Między czasie przygotowuje bitą śmietanę i truskawki. (Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć na papierowym ręczniku.) Śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno i dzielę na pół. Jedna połowę odstawiam do dekoracji zewnątrz. Do drugiej połowy dodaje likier i chwilkę miksuje do połączenia składników.


Na blat bezy rozsmarowuje połowę śmietanki z likierem układam na niej około 10 truskawek drobno pokrojonych i przykrywam drugą połową śmietanki z likierem. Na wierzch układam ozdobny blat z bezy. Pozostałą śmietanką dekoruję tort z zewnątrz i odrobinę na wierzchu. Dekorację kończę truskawkami pociętymi na połówki i ćwiartki oraz jedną w całości na górze. Tort jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu, przechowywać go należy w lodówce ze względu na bitą śmietanę.
Smacznego.


loading...
Prześlij komentarz