Pages

poniedziałek, 30 listopada 2015

Zupa neapolitańska z serkiem topionym


Zupy neapolitańskiej pewnie jest tyle rodzai ile osób ją przygotowuje, choć pewnie wszystkie warianty łączy ser i śmietana. Ja zwykle przygotowuje ją w dwóch wersjach pierwsza bardzo, gęsta, kremowa i sycąca, gotowana z jarzynami i makaronem - polecam ją szczególnie o tej porze roku.
Zaś druga zupa, to typowy krem, który można podać jako przystawkę np. z grzankami. Tą wersję polecam bardziej latem lub wiosną kiedy apetyt nie jest aż tak bardzo wzmożony - podana z dużą ilością natki pietruszki jest obłędna. Opisuję obie wersje, bo obie są bardzo proste i smaczne, a sami zdecydujecie na jaką macie ochotę ;)

Najprostsza domowa szynka ze schabu



Pewnie zastanawiacie się czy warto robić domowe szynki skoro w sklepach wszystko jest i można kupić różnorodne po kilka plasterków. Pewnie, że warto! Nie mówię by całkowicie przestawić się na domowe wędliny, choć oczywiście można, ale przynajmniej od czasu, do czasu lub na specjalne okazje. Od razu wyczujecie różnice. Domowa szynka jest zupełnie inna w smaku, o wiele bardziej soczysta i przede wszystkim z satysfakcją wiemy co jemy.A przygotowanie jej nie stworzy nikomu problemu. Polecam!

sobota, 28 listopada 2015

Piernik toruński, krótko dojrzewający


Jak wiecie raz na jakiś czas sięgam do mojej ponad wiekowej, spadkowej książki kucharskiej udało mi się już przygotować z niej niesamowite potrawy o czym mieliście okazję się przekonać. Tym razem wybrałam piernik toruński. Robiłam go po raz pierwszy z dużą obawą co z tego wyjdzie. Okazało się, że niepotrzebnie. Piernik wyszedł cudowny w smaku, cała rodzina zachwycona. Jak się okazuje nie bez powodu pierniki toruńskie są znane na całym świecie. Wypiekano je już w średniowieczu, a te produkowane obecnie nadal zachwycają cudownym smakiem i wyglądem i wcale nie ustępują tym pieczonym od wieków, wedle toruńskiej tradycji.

czwartek, 26 listopada 2015

Sałatka z tuńczyka z ryżem



Sałatka z tuńczyka z ryżem to dla mnie powrót do korzeni, bo była to jedna z pierwszych potraw jakie przygotowałam kiedy opuściłam dom rodzinny i wyszłam za mąż. To niewiarygodne, że po tylu latach sałatka wciąż zachwyca smakiem i chętnie do niej wracam. W sałatce dominuje smak tuńczyka, delikatności dodaje ryż i słodka kukurydza, a całość przełamuje ogórek kiszony. Pomieszane smaki tworzą super smaczną i błyskawiczną sałatkę, która świetnie nadaje się na spotkanie ze znajomymi, a ja zaplanowałam ją sobie na piątkowy obiad. :) Polecam!

Najsmaczniejsze śledzie z cebulką w pomidorach



Śledzie z cebulką w pomidorach są nie tylko najsmaczniejsze, one są po prostu rewelacyjne. Przygotowuje je się bardzo łatwo, bo tak naprawdę poza śledziami potrzebna jest tylko cebula, przecier pomidorowy i trochę przypraw. A mimo to,  nie wyobrażam sobie dobrej imprezy bez ich udziału, a także wigilii. I wcale nie jest powiedziane, że mają być tylko na kolację. Co jakiś czas podaje je do ziemniaków i też smakują fantastycznie. Pomidorowy sos przenika przez rybie mięso i pozostawia smak lekko kwaskowy z nutą słodyczy. Śledzie warto przygotować dwa dni wcześniej, a przynajmniej jeden dzień bo im bardziej przegryzą się smaki tym są smaczniejsze. Można przygotować większą porcję i przechowywać nawet przez tydzień w lodówce.

środa, 25 listopada 2015

Knedle ze śliwkami


Knedle ze śliwkami to dobrodziejstwo jesieni. W moim domu pojawiają się rzadko, ale grzechem byłoby nie zjeść ich w śliwkowym sezonie. Tym bardziej, że śliwki to bardzo smaczne owoce, a w połączeniu z ciastem ziemniaczanym smakują znakomicie. Knedle podane tradycyjnie z masłem i bułka tartą, oprószone cukrem i cynamonem to prosty ale bardzo smaczny obiad. Knedle można przygotowywać również z innymi owocami, technika jest ta sama, ale zamiast bułki tartej można podać je ze śmietaną i również będą pyszne. Polecam!

wtorek, 24 listopada 2015

Tort czekoladowy z truskawkami i kremem kokosowym



Tort czekoladowy z truskawkami i kremem kokosowym był życzeniem mojego syna na jego urodziny. Okazał się również strzałem w dziesiątkę, wszyscy byli zachwyceni tymi smakami. I chyba nie można się dziwić bo kto nie lubi czekoladowego ciasta, a jak jeszcze dodamy truskawki to mamy absolutne niebo w gębie. Wykończenie i przełożenie kremem kokosowym sprawia, że ten tort to prawdziwa rozpusta, ale jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć, a przy tym aksamitny, delikatny i prosty w wykonaniu. Mój mąż, nie przepada za wiórkami kokosowymi, a mimo to rozkoszował się smakiem tortu, bo nie ma w nim w ogóle wiórków kokosowych. Polecam spróbujcie sami, nadchodzące święta, urodziny czy spotkania rodzinne będą idealną okazją dla tego ciasta.

sobota, 21 listopada 2015

Bruschetta z pieczarkami i mozzarellą



Zapraszam na pyszne grzanki rodem z Włoch. Tradycyjna bruschetta o tyle różni się od zwyczajnych grzanek, że pieczywo jest nacierane oliwą z czosnkiem, a dopiero później zapiekane z dowolnymi dodatkami. Choć najczęściej są to świeże, pachnące słońcem pomidory. Moja wersja jest z pieczarkami i mozzarellą, smakuje wprost wyśmienicie. Wyobraźcie sobie aromatyczne od czosnku grzanki, mięciutkie w środku z zewnątrz delikatnie chrupiące, a na górze pyszny farsz. Bruschetta wspaniale nadaje się na kolacje ze znajomymi, a nawet na pyszne śniadanie lub przystawki. Polecam!

czwartek, 19 listopada 2015

Krokiety z kapustą i grzybami


Krokiety z kapustą i grzybami są po prostu pyszne, nie można o nich powiedzieć inaczej jak tylko pyszne. Szczególnie jeśli ktoś lubi duet kapusty i grzybów, ja bardzo. Krokiety są delikatne mają super smaczną chrupiącą powłokę, a w środku mięciutkie i aromatyczne z moim ulubionym nadzieniem, a na dodatek niesamowicie sycące. Potrawa idealne na planowy dzień bez mięsa, ale także na wigilię w towarzystwie barszczu smakowita uczta gwarantowana. Polecam!

środa, 18 listopada 2015

Nadzienie z kapusty i grzybów do pierożków, krokietów i pasztecików


Nadzienie z kapusty i grzybów do pierożków, krokietów i pasztecików nadaje się do wykorzystania o każdej porze roku, choć najchętniej korzystam z niego jesienią i zimą. To najlepsza pora na gorące dania rozgrzewające, które z barszczem czerwonym stanowią prawdziwą ucztę smaków. Dokładnie to samo nadzienie wykorzystuje do potraw wigilijnych, bo przygotowuje je się stosunkowo szybko i w bardzo prosty sposób korzystając z grzybów suszonych, a jeśli nie mam to nawet z pieczarek. Za każdym razem wychodzi bardzo smaczne. Jeśli mam nadmiar przechowuje w zamrażalniku lub zamykam na gorąco w słoiczku. Polecam!

poniedziałek, 16 listopada 2015

Klopsiki w gęstym sosie dyniowym


Klopsiki w gęstym sosie dyniowym są fantastyczne, maleńkie, dobrze doprawione między innymi cynamonem i aromatyczne, świetnie komponują się z ryżem. Tym bardziej, że pływają w gęstym sosie przygotowanym z zasmażanej mąki i puree z dynii. Dyniowy sos jest odrobinę pikantny za sprawą curry, ale ryż doskonale to neutralizuje. Polecam!

niedziela, 15 listopada 2015

Stek wołowy



Stek wołowy to bardzo ekskluzywne, można by rzec elitarne danie. I to nie tylko dlatego, że wołowina na stek jest najdroższym gatunkiem mięsa, ale również dlatego, że przyrządzenie dobrego steka wymaga wiedzy i mięsa wysokiej jakości. Kiedy już wiemy jak się do tego zabrać jest to banalnie proste, za to mięso w smaku wyśmienite. Podawać stek można na wiele sposobów, najprostszy to z odrobiną masła na wierzchu, które od razu się rozpuszcza pozostawiając po sobie niezwykły smak i aromat. Ja proponuję stek podany na szpinaku z pieczarkami i cebulką, jako dodatek oczywiście ziemniaczki. To danie to prawdziwy rarytas i jednocześnie bomba białkowa w sam raz dla osób chodzących na siłownię.

czwartek, 12 listopada 2015

Ciasto marchewkowe


Od dawno przymierzałam się do tego wypieku, aż w końcu nadszedł ten moment i teraz pozostaje tylko żałować, że tak późno. Pierwszy raz spotkałam się z tym ciastem po przyjeździe do Anglii. Miałam troszkę mieszane uczucia, sama nazwa nic mi nie mówiła, a ja wówczas nie potrafiłam wyobrazić sobie marchewkowego ciasto.

Kiedy w końcu się na nie skusiłam było zdecydowanie numerem jeden. Nie ma co się dziwić, w UK marchewkowe ciasto to klasyk, powszechnie znany i lubiany. Nie ma cukierni czy kawiarni w której nie byłoby dostępne. Ciasto jest znakomite! Naprawdę nie przesadzam ani odrobinę, wilgotne, aromatyczne, pulchne i niezbyt słodkie. Dosładza je delikatny frosting z kremowego serka.

wtorek, 10 listopada 2015

Zdrowe hamburgery drobiowe


Przyjęto, że hamburgery to zwykły fast-food, więc czemu te miałyby być zdrowe? A więc przede wszystkim dlatego, że przygotowałam je z piersi kurczaka, które sama zmieliłam. Oczywiście można pokusić się o kupne mięso drobiowe i tak to będzie o niebo zdrowsza wersja, bo domowa. Mięso wymieszane z utartym jabłkiem i boczkiem, doprawione i usmażone na suchej patelni, całkowicie bez tłuszczu. Wierzcie mi to wyśmienita kompozycja, tak przygotowane kotlety są nie tylko zdrowe ale i pyszne, można je podać z surówką, ziemniakami albo tradycyjnie w bułce z sałatą i np. ketchupem. W każdej wersji będą bardzo smaczne. Polecam!

niedziela, 8 listopada 2015

Mango z jogurtem i musli


Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, powinno być wartościowe i pożywne. Mango z jogurtem i musli to świetna propozycja na lekkie śniadanie. Zbożową mieszankę musli można przygotować samemu lub użyć kupnej, zmielona, podana z musem z owoców i pysznym jogurtem stanowi bardzo smaczny posiłek lub przekąskę w ciągu dnia. Polecam!

piątek, 6 listopada 2015

Łopatka wieprzowa w sosie pomidorowo-cebulowym



Łopatka wieprzowa w sosie pomidorowo-cebulowym to pyszne mięso w sam raz na drugie danie. Chuda i krucha porcjowana na plastry łopatka duszona w pomidorach z cebulą i ketchupem. W efekcie powstaje bardzo smaczny sos o wyraźnie słodko-kwaśnym smaku. Potrawa wprost idealna w połączeniu z ryżem albo ziemniaczkami. Polecam!

środa, 4 listopada 2015

Galat z kurczaka



Galat z kurczaka to pyszna mięsna potrawka zwana inaczej galart albo zwyczajnie mięsną galaretką. Przygotowany przeze mnie jest z filetów kurczaka, dzięki temu jest naprawdę delikatny, wręcz dietetyczny no i bardzo smaczny. Dodatek kilku kolorowych warzyw sprawia, że wygląda apetycznie. Można przygotować go w różnych naczyniach by nabrał różnorodnego kształtu lub w zwykłej salaterce. Po stężeniu z bez problemu kroi się go na porcje. By przygotować galat można także wykorzystać mięso z rosołu, jeśli mamy w planie niewielką porcje. Ale galat jest doskonałą przystawką na różnego rodzaju imprezy, święta, kolacje, że warto od razu przygotować większą porcje tym bardziej, że z łatwością przechowuje się w lodówce. Polecam!

wtorek, 3 listopada 2015

Sałatka z kurczaka i mango



Sałatka z kurczaka i mango to idealna propozycja na obiad lub kolacje. Nie ma smaczniejszej sałatki, połączenie chrupiącej lodowej sałaty z soczystym mango i kawałkami pysznego kurczaka. Wszystko wymieszane z owocowo jogurtowym sosem, doprawione i oprószone prażonymi ziarnami sezamu. Prawda, że brzmi pysznie? Przekonajcie się sami!