środa, 4 listopada 2015

Galat z kurczaka



Galat z kurczaka to pyszna mięsna potrawka zwana inaczej galart albo zwyczajnie mięsną galaretką. Przygotowany przeze mnie jest z filetów kurczaka, dzięki temu jest naprawdę delikatny, wręcz dietetyczny no i bardzo smaczny. Dodatek kilku kolorowych warzyw sprawia, że wygląda apetycznie. Można przygotować go w różnych naczyniach by nabrał różnorodnego kształtu lub w zwykłej salaterce. Po stężeniu z bez problemu kroi się go na porcje. By przygotować galat można także wykorzystać mięso z rosołu, jeśli mamy w planie niewielką porcje. Ale galat jest doskonałą przystawką na różnego rodzaju imprezy, święta, kolacje, że warto od razu przygotować większą porcje tym bardziej, że z łatwością przechowuje się w lodówce. Polecam!





Składniki:

  • 1,5 kg filetów z kurczaka
  • 3 l wody
  • 3 marchwie
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pory
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • lubczyk lub łyżka maggi
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • żelatyna (Użyłam 3 saszetki Delecty. Każda była na jeden litr wody. Poniżej wyjaśnię jak obliczyć ilość żelatyny.)

Dowolne dodatki:
użyłam tym razem pół puszki kukurydzy, ale zwykle dodaję, jajka i groszek




Przygotowanie:
Umyte mięso wkładam do garnka, zalewam wodą, czekam aż się zagotuje i zbieram powstały szum z powierzchni. Dodaje łyżkę soli, liście laurowe, pieprz, goździki, maggi i gotuje na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut.

Po tym czasie dodaję obrane warzywa, maggi, cebuli nie obieram tylko przekrawam na pół i gotuje wszystko przez kolejne 40 minut. Gotowy rosół przecedzam przez sitko. Mięso i warzywa zostawiam na sitku, a czysty wywar wlewam do czystego garnka przy pomocy dzbanka z miarką. Wówczas mam pewność ile wywaru odparowało w trakcie gotowania. Jeśli trzeba doprawiam solą, pieprzem, i dodaje ocet. Wywar podgrzewam by był gorący ale nie gotuję. Zestawiam z kuchenki i dodaję żelatynę. Mieszam do rozpuszczenia. 
Wywaru pozostało 2,5 l dlatego dodałam 3 saszetki. Zawsze dodaję dodatkowo 2,5 łyżeczki żelatyny, dlatego zużyłam całe 3 saszetki. Dodatkowe 2,5 łyżeczki żelatyny gwarantują mi, że galat ma odpowiednią konsystencję, ponieważ mięso zawsze jest odrobinę nasiąknięte rosołem.




Mięso kroje w miarę drobno, dodaje pokrojoną marchewkę z wywaru i kukurydzę (albo inne dodatki). Jeśli dekoracja ma być na górze galatu, wówczas należy ułożyć ja na dnie naczynia. Tak jak widać np. marchewki na zdjęciu, tak samo można ułożyć jajka lub inne dodatki. Pokrojone mięso z warzywami, które mają być w galacie dodaje do rosołu i rozlewam do naczyń z wcześniej przygotowana dekoracją.

Ostatnio przygotowałam w kubeczkach po lodach, świetnie się sprawdziły, każdy kubek był na 1 porcję. Galat z łatwością wysuwa się z naczyń wystarczy dookoła kubka lub innego naczynia oddzielić krawędzie nożem sunąc nim po ścianie naczynia.

Galat jest już gotowy po kilku godzinach, ale najsmaczniejszy jest następnego dnia podany z octem i pieczywem. Można go przechowywać w lodówce nawet tydzień. Na zdjęciach prezentuje kilka pomysłów na galat wielkanocny w skorupkach lub keksówce na Boże Narodzenie.

Smacznego!

Uwaga. To jest dość duża porcja bo aż na 18 skorupek i jeszcze mi troszkę w małej miseczce zostało, bardzo lubimy galat dlatego i dlatego porcje przygotowuje większą, można ja oczywiście zmniejszyć o połowę lub 1/3.






loading...
Prześlij komentarz