Pages

sobota, 28 czerwca 2014

Zupa fasolowa


Smaczna zupa o każdej porze roku, jednakże fasolowa zupa najbardziej nadaje się na mżyste dni bo jest bardzo treściwa, pożywna i rozgrzewająca. Fasolę do zupy koniecznie zalewamy wodą i odstawiamy na noc, dopiero kolejnego dnia rozpoczynamy gotowanie zupy. Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i w ogóle nieskomplikowane. To jedna z tych zup do których chętnie się wraca. 

piątek, 27 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i waniliowa panna cotta


Tym razem dwa w jednym. Pyszna, krucha, czekoladowa tarta z fantastycznym włoskim deserem, który sam w sobie jest rewelacyjny, mocno waniliowy z nutką miodu.  Całe ciasto wykończone truskawkowym musem. Każda z warstw ciasta może przygotowana być jako samodzielny deser i na pewno będzie równie smaczny. Panna cotte przygotowałam po raz pierwszy, nawet nie przypuszczałam, że to taki smaczny deser, a z tym zestawienie to prawdziwa uczta dla podniebienia.

czwartek, 26 czerwca 2014

Dania z grilla


5 niebanalnych pomysłów na danie z grilla!

Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Marka Jan Niezbędny przygotowała kilka prostych, ale oryginalnych przepisów, którymi możemy zaskoczymy naszych gości. Za ich sprawą nasze grillowanie będzie nie tyko pyszne, lecz także naprawdę zdrowe!


środa, 25 czerwca 2014

Ryż z truskawkami


Zostały mi truskawki trzeba było coś wymyślić i wymyśliłam, nawet kilka potraw. Na pierwszy ogień ryż z truskawkami, będą też inne, ale od czegoś trzeba by zacząć. Ryż jest fantastyczny, delikatnie posłodzony, zaś truskawek nie doprawiałam by nie było zbyt mdło. Wyszło doskonałe zestawienie słodkiego ryżu z odrobinę kwaskowymi owocami i jakie lekkie. Ja przygotowałam w niewielkiej formie deseru na dwie osoby, bo mąż za ryżem na słodko nie przepada. Zaś syn był wniebowzięty. Jeśli podwoicie porcje powstanie słodkie danie główne. Więc do dzieła. J

wtorek, 24 czerwca 2014

Leczo, węgierska klasyka w polskim domu.


Leczo, fantastyczne danie jednogarnkowe, przygotowywane na wiele sposobów. Jednakże zawsze barwne i charakterystyczne w smaku. To klasyka węgierskiej kuchni, moja synowa, rodem z Węgier była zachwycona, już na progu domu wyczuwając aromatyczna potrawę. Przy obiedzie wspominała dom rodzinny i babcie, która zwykle do leczo dodawała odrobinę ryżu.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Mexico crusta


W tym wyjątkowym dniu jakim jest Dzień Ojca specjalnie dla Was Panowie. :)
Bardzo smaczny i efektowny drink zaliczany do grupy drinków, których nazwa pochodzi od zdobienia cukrem brzegu szklanki tzw. crusty, czyli skorupy lodowej. Mexico crusta, szczególnie polecam miłośnikom Tequili, choć w drinku traci ona swój specyficzny smak. Jednakże  w połączeniu z wermutem i angosturą tworzy dość niezwykłą mieszankę smakową bardzo przyjemną dla podniebienia.

sobota, 21 czerwca 2014

Zapiekanka z kurczaka z pomidorami i pomarańczą


Ta zapiekanka jest zupełna inna niż wszystkie, charakteryzuje ją niezwykły smak dzięki owocom połączonym z mięsem, doprawionym aromatycznymi ziołami. Najlepiej smakuje gdy do jej przygotowania użyjemy czerstwych bułek. Wówczas uzyskuje dodatkową chrupkość. Upieczona jest, doskonałym daniem głównym i z pewnością zaintryguje swoim niecodziennym smakiem.

piątek, 20 czerwca 2014

Truskawki w wersji dla dorosłych


Tym razem deser na trzy różne sposoby, jednakże każda z wersji dla dorosłych, bo z dodatkiem alkoholu. Jest to bardzo prosty w wykonaniu przysmak, choć dość czasochłonny z uwagi  na konieczność schłodzenia lub dłuższego namoczenia truskawek. Samo przygotowanie trwa 25 -30 minut więc naprawdę warto pokusić się o spróbowanie, gdyż wyjątkowe walory smakowe zrekompensują z nawiązką czas oczekiwania. Każdy z tych trzech deserów truskawkowych kusi wyjątkowym smakiem i atrakcyjnym wyglądem, będzie idealny między innymi na takie okazje jak: Walentynki, Dzień Matki lub Dzień Ojca czy letnie orzeźwienie.

czwartek, 19 czerwca 2014

Nadziewane i zapiekane kiełbaski


Ta propozycja zdecydowanie jest pomysłem na prosty obiad. Kiełbasa bogata w smaki curry w połączeniu z grzybami tworzy wyśmienity duet. Całą potrawę przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze krócej bo tylko do momentu aż ser się za złoci. Zwykle większość składników do przygotowania tej potrawy mamy w domu. Jeśli nie mamy akurat świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki. A warto spróbować bo jest pyszna i bardzo sycąca.


środa, 18 czerwca 2014

Serowa pasta na trzy sposoby


"Moje najlepsze przepisy" tym razem serwują pastę serową. Ser jest pyszny pod każdą postacią, ale jeśli znudził Wam się zwyczajny plaster białego czy żółtego sera na kanapce, to zapraszam do spróbowania past serowych. Banalnie proste w przygotowaniu. zaś w smaku na pewno niebanalne , niemonotonne i bardzo praktyczne, gdyż można przygotować je z resztek różnych rodzajów sera.

wtorek, 17 czerwca 2014

Zupa botwinka


Botwinka jak sama nazwa wskazuje jest z botwiny, dlatego też jest zupą sezonową, możliwą do przygotowania tylko z młodych liści buraczków. Przyrządzą się ją na wiele sposobów, moja jest bardzo smaczna, niezwykle aromatyczna i pożywna. Świeży koperek i natka pietruszki sprawiają, że jej zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu i zachęca do spróbowania.

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kruchy placek z dżemem


Kiedyś dostałam w prezencie zbór przepisów o nazwie „Moje najlepsze przepisy”, niestety nie wiem gdzie to było kupione mogę tylko podejrzewać, że w jakieś księgarni wysyłkowej. W owym zbiorze znajdował się między innymi przepis na ten placek. Wypiekam go już chyba od 20 lat bo jest niezwykle prosty w przygotowaniu, tani i bardzo smaczny. Zwykle takie składniki każdy ma w domu. Moja rodzina zajadała się tym ciastem, a dzieci wprost je uwielbiały.


niedziela, 15 czerwca 2014

Kawowy drink – coffee and alcohol cocktail



Połączenie naparu kawy z alkoholem, jest niezwykłym trunkiem o działaniu pobudzającym i orzeźwiającym zarazem. Miłośnicy kawy będą zachwyceni tym smakiem.

piątek, 13 czerwca 2014

Pieczarki nadziewane w panierce


Pieczarki są świetne zarówno do obiadu jak i jako przekąska. Te grzyby są łatwe w przygotowaniu, a proponowane przeze mnie są bogate w smaku, z zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste, dobrze doprawione jedynym słowem wyśmienite.


czwartek, 12 czerwca 2014

Kaszanka z grilla


Potrawy grillowane są fantastyczne w smaku i chyba nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Ta chrupkość i specyficzny zapach dają niepowtarzalne walory smakowe. Kiedy towarzyszy temu zabawa na świeżym powietrzu, mamy ogromną frajdę i chyba wielu tęskni do takich chwil, ja na pewno i to dość często. Właśnie wówczas, szczególnie o tej porze roku przygotowuje grilla. Niestety od dawna nie mam ogrodu więc, grilluję w piekarniku. Kaszanka najbardziej popularna jest wyciągnięta z flaka, smażona z cebulką na patelni. Przygotowana przeze mnie jest w całości, a skórka jest tu najlepsza, mocno chrupiąca, po prostu pyszna. Spróbujcie sami.

środa, 11 czerwca 2014

Gofry w kilku smakach


Dziś specjalnie na prośbę czytelniczki gofry. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo przygotowałam z tego co akurat miałam pod ręką i wyszły w 4 smakach z płatkami migdałów, cynamonowe, waniliowe oraz z chipsami czekoladowymi. Jako dodatek bita śmietana, cukier puder i kawałki brzoskwiń. Pyszne, lekkie, idealne na leniwe śniadanie lub podwieczorek. Mniam takie wakacyjne danie.

wtorek, 10 czerwca 2014

Klasyczne gołąbki na dwa sposoby


Gdy w sklepach pojawia się piękna duża kapusta, robimy gołąbki. Odkąd pamiętam kiedy byłam dzieckiem mama robiła pyszne gołąbki w gęstym sosie pomidorowym z delikatnie podsmażoną kapustą na oleju. Zaś moja starsza siostra, która była dla mnie również autorytetem w gotowaniu przygotowywała gołąbki zapiekane w piekarniku z ogromną ilością koperku. Obie wersje mimo, iż różne są tak doskonałe w smaku, że zwykle jak robię gołąbki przygotowuję połowę jednych i drugich, nigdy nie mogę się zdecydować. Z gołąbkami jest sporo pracy, więc zamrażam nadmiar, a kiedy znów najdzie mnie ochota rozmrażam i mam szybki obiad.

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Wątróbka w panierce


Zwykle przygotowywałam wątrobę otaczając ją tylko w mące i serwowałam na wiele sposób. Tym razem chciałam spróbować czego nowego bo zależało mi by podać ją na zimno. Wątróbka w panierce to super pomysł bo idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy na zimno, ale też świetnie smakuje na ciepło jako główne danie z ziemniaczkami i surówką lub sałatką. U mnie z sałatką kukurydzianą smakowała przepysznie. Zniknęła w mgnieniu oka.

niedziela, 8 czerwca 2014

Grapefruit flip


Fantastyczny drink by delektować się w upalne dni. Grapefruit flip to zimny, orzeźwiający z ładną pianką i o niezwykłym kolorze koktajl. Doskonałe połączenie dwóch trunków nadaje niezwykły smak, a zawarty w nim sok grejpfrutowy pomaga ugasić pragnienie.

sobota, 7 czerwca 2014

Kurczak w sezamie oraz kurczak w kokosie



W weekend można pokusić się o potrawy nieco bardziej efektowne I takie które wymagają troszkę więcej nakładu czasu. Przygotowując chińszczyznę musimy się nastawić, że godzinka nam zejdzie i to jest absolutne minimum. W zależności od ilości porcji ten czas może się odrobinkę wydłużyć, ale za to wierzcie mi przygotowana potrawa zrewanżuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Kiedy mieszkałam jeszcze w Bydgoszczy uwielbiałam zachodzić do niewielkiej azjatyckiej restauracji „Lotos” i właściwie stamtąd zaczerpnięte jest większość pomysłów. W owym czasie nie było potrawy, której bym nie spróbowała. Moim zdecydowanym faworytem był kurczak w sezamie oraz kurczak w kokosie i dziś zapraszam Was do przygotowania tych właśnie dań.


piątek, 6 czerwca 2014

Tradycyjna sałatka nicejska


Sałatka nicejska wywodzi się z południa Francji, ale smak jej znany jest na całym świecie. Słynie z tego, że jest bardzo zdrowa, pożywna i szybka w przygotowaniu. Do tego tania, a składniki można kupić niemalże w każdym sklepie spożywczo-rolnym. Polecam ja jako przekąskę, a nawet główny posiłek na pewno Wam posmakuje.

czwartek, 5 czerwca 2014

Spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym



Trzy słowa „prosto i smacznie” to wszystko co można powiedzieć o tej potrawie. Parówki chyba każdy lubi, a szczególnie nasze pociechy, dla nich to może być atrakcja parówki nadziane na makaron. Choć wydaje mi się, że dla wielu z nas również. Każdy ma takie dni kiedy nie chce mu się spędzać nie wiadomo ile czasu w kuchni, a mimo to chciało by się zjeść coś pożywnego. To danie idealnie nadaje się na takie okazje, a smaczny sos pomidorowy jeszcze bardziej je uatrakcyjni.

środa, 4 czerwca 2014

Soczyste kotlety drobiowe




Kotlety drobiowe, to chyba jedno z najszybszych dań mięsnych jakie znam i chyba każdy z nas wraca do nich co jakiś czas. Na zachodzie Polacy słyną z pierogów i schabowych, a to ich odpowiednik. Kotlety wg mojego przepisu są bardzo smaczne i soczyste. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest nieco inny sposób przygotowania, z którego korzystam również przygotowując tradycyjne schabowe. Przekonajcie się sami jakie są pyszne. 

wtorek, 3 czerwca 2014

Prosta sałatka kukurydziana



To sałatka, do której niewiele trzeba, zwykle mamy takie składniki w domu. Pomysł na właśnie taką kompozycje jak zwykle zrodziła potrzeba przygotowania jakieś przystawki do obiadu. Przygotowana porcja jest dla 3-4 osób, ale oczywiście można zwiększać dowolne proporcje. Jest bardzo smaczna doskonale nadaje się jako przystawka jak również samodzielne danie. Polecam.

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Roladki z mięsa mielonego z grzybami i mozzarellą


Mięso mielone jest łatwe w obróbce, ale niestety nie zawsze smaczne, najlepiej kupować w sprawdzonych już przez siebie sklepach lub mielić samemu. A kiedy mamy już porcję mielonego mięsa można z niej wyczarować wiele świetnych potraw.