Smaczna
zupa o każdej porze roku, jednakże fasolowa zupa najbardziej nadaje się na
mżyste dni bo jest bardzo treściwa, pożywna i rozgrzewająca. Fasolę do zupy
koniecznie zalewamy wodą i odstawiamy na noc, dopiero kolejnego dnia
rozpoczynamy gotowanie zupy. Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i w
ogóle nieskomplikowane. To jedna z tych zup do których chętnie się wraca.
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
Pages
▼
sobota, 28 czerwca 2014
piątek, 27 czerwca 2014
Tarta z truskawkami i waniliowa panna cotta
Tym razem dwa w jednym. Pyszna, krucha, czekoladowa tarta z fantastycznym
włoskim deserem, który sam w sobie jest rewelacyjny, mocno waniliowy z nutką
miodu. Całe ciasto wykończone
truskawkowym musem. Każda z warstw ciasta może przygotowana być jako
samodzielny deser i na pewno będzie równie smaczny. Panna cotte przygotowałam
po raz pierwszy, nawet nie przypuszczałam, że to taki smaczny deser, a z tym
zestawienie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
czwartek, 26 czerwca 2014
Dania z grilla
5 niebanalnych pomysłów na danie z grilla!
Sezon grillowy zachęca do
kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Marka Jan Niezbędny
przygotowała kilka prostych, ale oryginalnych przepisów, którymi możemy
zaskoczymy naszych gości. Za ich sprawą nasze grillowanie będzie nie tyko
pyszne, lecz także naprawdę zdrowe!
środa, 25 czerwca 2014
Ryż z truskawkami
Zostały
mi truskawki trzeba było coś wymyślić i wymyśliłam, nawet kilka potraw. Na pierwszy
ogień ryż z truskawkami, będą też inne, ale od czegoś trzeba by zacząć. Ryż
jest fantastyczny, delikatnie posłodzony, zaś truskawek nie doprawiałam by nie
było zbyt mdło. Wyszło doskonałe zestawienie słodkiego ryżu z odrobinę kwaskowymi owocami i jakie lekkie. Ja przygotowałam w niewielkiej formie deseru
na dwie osoby, bo mąż za ryżem na słodko nie przepada.
Zaś syn był wniebowzięty. Jeśli podwoicie porcje powstanie słodkie danie główne.
Więc do dzieła. J
wtorek, 24 czerwca 2014
Leczo, węgierska klasyka w polskim domu.
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Mexico crusta
W tym wyjątkowym dniu jakim jest Dzień Ojca specjalnie dla Was Panowie. :)
Bardzo
smaczny i efektowny drink zaliczany do grupy drinków, których nazwa pochodzi od
zdobienia cukrem brzegu szklanki tzw. crusty, czyli skorupy lodowej. Mexico crusta, szczególnie polecam miłośnikom Tequili, choć
w drinku traci ona swój specyficzny smak. Jednakże w połączeniu z wermutem i angosturą tworzy dość
niezwykłą mieszankę smakową bardzo przyjemną dla podniebienia.
sobota, 21 czerwca 2014
Zapiekanka z kurczaka z pomidorami i pomarańczą
Ta
zapiekanka jest zupełna inna niż wszystkie, charakteryzuje ją niezwykły smak
dzięki owocom połączonym z mięsem, doprawionym aromatycznymi ziołami. Najlepiej
smakuje gdy do jej przygotowania użyjemy czerstwych bułek. Wówczas uzyskuje
dodatkową chrupkość. Upieczona jest, doskonałym daniem głównym i z pewnością
zaintryguje swoim niecodziennym smakiem.
piątek, 20 czerwca 2014
Truskawki w wersji dla dorosłych
Tym
razem deser na trzy różne sposoby, jednakże każda z wersji dla dorosłych, bo z
dodatkiem alkoholu. Jest to bardzo prosty w wykonaniu przysmak, choć dość czasochłonny
z uwagi na konieczność schłodzenia lub
dłuższego namoczenia truskawek. Samo przygotowanie trwa 25 -30 minut więc naprawdę
warto pokusić się o spróbowanie, gdyż wyjątkowe walory smakowe zrekompensują z nawiązką
czas oczekiwania. Każdy z tych trzech deserów truskawkowych kusi wyjątkowym
smakiem i atrakcyjnym wyglądem, będzie idealny między innymi na takie okazje
jak: Walentynki, Dzień Matki lub Dzień Ojca czy letnie orzeźwienie.
czwartek, 19 czerwca 2014
Nadziewane i zapiekane kiełbaski
Ta propozycja zdecydowanie jest pomysłem na prosty obiad. Kiełbasa bogata w smaki curry w połączeniu z grzybami tworzy wyśmienity duet. Całą potrawę przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze krócej bo tylko do momentu aż ser się za złoci. Zwykle większość składników do przygotowania tej potrawy mamy w domu. Jeśli nie mamy akurat świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki. A warto spróbować bo jest pyszna i bardzo sycąca.
środa, 18 czerwca 2014
Serowa pasta na trzy sposoby
"Moje najlepsze przepisy" tym razem serwują pastę serową. Ser jest pyszny pod każdą postacią, ale jeśli znudził Wam się zwyczajny plaster białego czy żółtego sera na kanapce, to zapraszam do spróbowania past serowych. Banalnie proste w przygotowaniu. zaś w smaku na pewno niebanalne , niemonotonne i bardzo praktyczne, gdyż można przygotować je z resztek różnych rodzajów sera.
wtorek, 17 czerwca 2014
Zupa botwinka
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Kruchy placek z dżemem
Kiedyś dostałam w prezencie zbór przepisów o nazwie „Moje najlepsze przepisy”, niestety nie wiem gdzie to było kupione mogę tylko podejrzewać, że w jakieś księgarni wysyłkowej. W owym zbiorze znajdował się między innymi przepis na ten placek. Wypiekam go już chyba od 20 lat bo jest niezwykle prosty w przygotowaniu, tani i bardzo smaczny. Zwykle takie składniki każdy ma w domu. Moja rodzina zajadała się tym ciastem, a dzieci wprost je uwielbiały.
niedziela, 15 czerwca 2014
Kawowy drink – coffee and alcohol cocktail
Połączenie naparu kawy z alkoholem, jest niezwykłym
trunkiem o działaniu pobudzającym i orzeźwiającym zarazem. Miłośnicy kawy będą
zachwyceni tym smakiem.
sobota, 14 czerwca 2014
piątek, 13 czerwca 2014
Pieczarki nadziewane w panierce
Pieczarki są świetne zarówno do obiadu jak i jako przekąska. Te grzyby są łatwe w przygotowaniu, a proponowane przeze mnie są bogate w smaku, z zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste, dobrze doprawione jedynym słowem wyśmienite.
czwartek, 12 czerwca 2014
Kaszanka z grilla
Potrawy grillowane są fantastyczne w smaku i chyba nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Ta chrupkość i specyficzny zapach dają niepowtarzalne walory smakowe. Kiedy towarzyszy temu zabawa na świeżym powietrzu, mamy ogromną frajdę i chyba wielu tęskni do takich chwil, ja na pewno i to dość często. Właśnie wówczas, szczególnie o tej porze roku przygotowuje grilla. Niestety od dawna nie mam ogrodu więc, grilluję w piekarniku. Kaszanka najbardziej popularna jest wyciągnięta z flaka, smażona z cebulką na patelni. Przygotowana przeze mnie jest w całości, a skórka jest tu najlepsza, mocno chrupiąca, po prostu pyszna. Spróbujcie sami.
środa, 11 czerwca 2014
Gofry w kilku smakach
Dziś specjalnie na prośbę czytelniczki gofry. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo przygotowałam z tego co akurat miałam pod ręką i wyszły w 4 smakach z płatkami migdałów, cynamonowe, waniliowe oraz z chipsami czekoladowymi. Jako dodatek bita śmietana, cukier puder i kawałki brzoskwiń. Pyszne, lekkie, idealne na leniwe śniadanie lub podwieczorek. Mniam takie wakacyjne danie.
wtorek, 10 czerwca 2014
Klasyczne gołąbki na dwa sposoby
Gdy w sklepach pojawia się piękna duża kapusta, robimy gołąbki. Odkąd pamiętam kiedy byłam dzieckiem mama robiła pyszne gołąbki w gęstym sosie pomidorowym z delikatnie podsmażoną kapustą na oleju. Zaś moja starsza siostra, która była dla mnie również autorytetem w gotowaniu przygotowywała gołąbki zapiekane w piekarniku z ogromną ilością koperku. Obie wersje mimo, iż różne są tak doskonałe w smaku, że zwykle jak robię gołąbki przygotowuję połowę jednych i drugich, nigdy nie mogę się zdecydować. Z gołąbkami jest sporo pracy, więc zamrażam nadmiar, a kiedy znów najdzie mnie ochota rozmrażam i mam szybki obiad.
poniedziałek, 9 czerwca 2014
Wątróbka w panierce
Zwykle przygotowywałam wątrobę otaczając ją tylko w mące i serwowałam na wiele sposób. Tym razem chciałam spróbować czego nowego bo zależało mi by podać ją na zimno. Wątróbka w panierce to super pomysł bo idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy na zimno, ale też świetnie smakuje na ciepło jako główne danie z ziemniaczkami i surówką lub sałatką. U mnie z sałatką kukurydzianą smakowała przepysznie. Zniknęła w mgnieniu oka.
niedziela, 8 czerwca 2014
Grapefruit flip
sobota, 7 czerwca 2014
Kurczak w sezamie oraz kurczak w kokosie
W weekend można pokusić się o potrawy nieco bardziej efektowne I takie które wymagają troszkę więcej nakładu czasu. Przygotowując chińszczyznę musimy się nastawić, że godzinka nam zejdzie i to jest absolutne minimum. W zależności od ilości porcji ten czas może się odrobinkę wydłużyć, ale za to wierzcie mi przygotowana potrawa zrewanżuje się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Kiedy mieszkałam jeszcze w Bydgoszczy uwielbiałam zachodzić do niewielkiej azjatyckiej restauracji „Lotos” i właściwie stamtąd zaczerpnięte jest większość pomysłów. W owym czasie nie było potrawy, której bym nie spróbowała. Moim zdecydowanym faworytem był kurczak w sezamie oraz kurczak w kokosie i dziś zapraszam Was do przygotowania tych właśnie dań.
piątek, 6 czerwca 2014
Tradycyjna sałatka nicejska
Sałatka nicejska wywodzi się z południa Francji, ale smak jej znany jest na całym świecie. Słynie z tego, że jest bardzo zdrowa, pożywna i szybka w przygotowaniu. Do tego tania, a składniki można kupić niemalże w każdym sklepie spożywczo-rolnym. Polecam ja jako przekąskę, a nawet główny posiłek na pewno Wam posmakuje.
czwartek, 5 czerwca 2014
Spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym
Trzy słowa „prosto i smacznie” to wszystko co można powiedzieć o tej potrawie. Parówki chyba każdy lubi, a szczególnie nasze pociechy, dla nich to może być atrakcja parówki nadziane na makaron. Choć wydaje mi się, że dla wielu z nas również. Każdy ma takie dni kiedy nie chce mu się spędzać nie wiadomo ile czasu w kuchni, a mimo to chciało by się zjeść coś pożywnego. To danie idealnie nadaje się na takie okazje, a smaczny sos pomidorowy jeszcze bardziej je uatrakcyjni.
środa, 4 czerwca 2014
Soczyste kotlety drobiowe
Kotlety drobiowe, to chyba jedno z najszybszych dań mięsnych jakie znam i chyba każdy z nas wraca do nich co jakiś czas. Na zachodzie Polacy słyną z pierogów i schabowych, a to ich odpowiednik. Kotlety wg mojego przepisu są bardzo smaczne i soczyste. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest nieco inny sposób przygotowania, z którego korzystam również przygotowując tradycyjne schabowe. Przekonajcie się sami jakie są pyszne.
wtorek, 3 czerwca 2014
Prosta sałatka kukurydziana
To sałatka, do której niewiele trzeba, zwykle mamy takie składniki w domu. Pomysł na właśnie taką kompozycje jak zwykle zrodziła potrzeba przygotowania jakieś przystawki do obiadu. Przygotowana porcja jest dla 3-4 osób, ale oczywiście można zwiększać dowolne proporcje. Jest bardzo smaczna doskonale nadaje się jako przystawka jak również samodzielne danie. Polecam.