Chałka to specyficzne pieczywo drożdżowe, lekkie,
słodkie w kształcie plecionego warkocza. Dla wielu osób chałka jest
wspomnieniem dzieciństwa, dla mnie na pewno. Niedzielne śniadanie nie mogło
obyć się bez niej. Ten pyszny wypiek mogłabym zjadać w każdej postacie z
kubkiem ciepłego mleka, kakao lub czekolady, choć w mojej wersji z budyniem i
kruszonką fantastycznie nadaje się do kawy, bez żadnych dodatków lub z domową
konfiturą. A jaka pyszna jest
przełożona tylko dobrym masłem? To już
spróbujcie sami. J
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
Pages
▼
środa, 27 sierpnia 2014
wtorek, 26 sierpnia 2014
Kaszka manna z cukrem i cynamonem
Potrawa i przepis przygotowany przez Kata Rzyna
pół litra mleka z 2 łyżkami cukru, łyżką masła, z cukrem waniliowym ,szczypta soli i cynamonem zagotować, następnie wsypać ok.50 g grysiku i mieszać aż zgęstnieje. Przelewamy do miseczek i posypujemy cukrem i cynamonem, polewamy sokiem malinowym, z owocami też można podać... jak kto lubi. Smacznego!
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Makaron conchiglioni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Zapraszam do kuchni włoskiej na makaron cochiglioni, to nic innego jak duże muszle.
Fantastyczna forma tego makaronu pozwala na wypełnienie go nadzieniem.
Nadzienia mogą być oczywiście różne wg własnego uznania i smaku. Moja
propozycja, to nadzienie z mięsa mielonego dobrze doprawione,
oprószone parmezanem zanurzone w pysznym sosie pomidorowym. Prawda, że brzmi
pysznie? Ta fantastyczna kompozycja z całą pewnością zachwyci wszystkich wyglądem
i smakiem. Polecam!
niedziela, 24 sierpnia 2014
Greckie placuszki z cukinii z dodatkiem papryki
Placuszki z cukinii to to potrawa rodem z Grecji i mimo, iż
przygotowuje się je niemalże identycznie jak placki ziemniaczane to korzenie
tego dania należą do śródziemnomorskiej kuchni. Placuszki przygotowuje się błyskawiczne,
są pyszne, doskonałe na przekąskę, przystawkę lub jakiekolwiek inne danie tak naprawdę
o każdej porze roku. Choć oczywiście najsmaczniejsze są letnią porą, kiedy trwa sezon na te warzywa. Polecam placuszki z cukinii z dodatkiem papryki, choćby jako
alternatywę dla placków ziemniaczanych.
Szarlotka z bezą
Zarówno szarlotka jak i beza z pewnością należą do jednych z
łatwiejszych i smaczniejszych ciast tzw. tradycyjnych. Tak się złożyło, że nie
tak dawno piekłam i szarlotkę i tort bezowy to wpadłam na pomysł by połączyć te
dwa ciasta. Tak więc mamy dwa w jednym, powstała „szarlotka z bezą” .
Absolutnie nie wymyśliłam tu nic nowego. Do przygotowania tego ciasta posłużyły
mi przepisy na tort i szarlotkę. Z obu przepisów użyłam połowę potrzebnych
produktów. Ciasto wyszło znakomite! Aromatyczne, wilgotne nadzienie doprawione
cynamonem na kruchym spodzie z delikatną pierzynką bezową, z zewnątrz odrobinę chrupiącą,
a wewnątrz lekką i rozpływającą się przy każdym kęsie. Nie można przejść wobec tego ciasta obojętnie,
koniecznie trzeba je skosztować. Polecam!
piątek, 22 sierpnia 2014
Śledź w oleju
Nasza tradycyjna, polska kuchnia niezbyt skomplikowana, a jakże smaczna. Śledzie w zależności od regionu przyrządzane są, na różne sposoby, a nawet podawane z różnymi dodatkami. Moja propozycja rybna to śledź z cebulką z dodatkiem ogórka w zalewie z oleju. Takie danie najczęściej serwowane jest w święta i na imprezach, ale również nadaje się jak najbardziej na zwyczajny obiad w towarzystwie ziemniaczków. Polecam
czwartek, 21 sierpnia 2014
Surówka z rzepy
Rzepa w smaku bardzo przypomina rzodkiew. Jest warzywem o
wyrazistym smaku, które powinno gościć często na naszych stołach nie tylko ze
względu na walory smakowe, ale również ze względu na zawartość witaminy PP,
witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Surówka
z rzepy ma piękny biały kolor z akcentami żółtej kukurydzy i zielonej dymki. Jest
prosta, smaczna i soczysta, będzie wspaniałym dodatkiem do dania głównego.
Polecam
wtorek, 19 sierpnia 2014
Kapusta na krótko
Kapusta na krótko jest pysznym uzupełnieniem obiadu, można by
rzec, że to taki letni bigos. Choć zdecydowanie różni się od bigosu, to w
zasadzie można podawać ją w taki sam sposób. Kapusta na krótko ma na pewno dwie
zalety jest smaczna i szybko się ją przyrządza, do tego jest bardzo
aromatyczna, szczególnie jeśli przyrządza się ją z boczkiem i doprawia
koperkiem. Polecam
Nuggetsy
sobota, 16 sierpnia 2014
Tradycyjne bitki wołowe
Tak się jakoś złożyło, że wołowina mimo iż jest tak pyszna
gości dość rzadko w moim domu. Zwykle dania z tego gatunku mięsa przeznaczam na
weekendy lub wyjątkowe okazje jak np. święta.Za to kiedy już są wszyscy zjadamy
je ze smakiem i z utęsknieniem czekamy na kolejną okazję. Bitki wołowe przygotowuje w bardzo prosty sposób, tak
jak uczyła mnie moja mama, bez żadnych udziwnień i nie wiadomo jakich przypraw.
Mięso dobrze przyrządzone jest niesamowicie smaczne, kruche i soczyste podane z
dukanymi ziemniaczkami to wymarzony niedzielny obiad. Polecam
Tort Szwarcwaldzki z malinami - Black Forest Cake
Pierwotnie swój tort nazwałam „Koszyk z malinami”. Z myślą o tej nazwie przygotowałam
dekoracje, a sam tort napełniłam malinami, jak widać na zdjęciu po same brzegi. Pewnie pozostałabym przy tej nazwie, gdyby nie
angielska koleżanka syna, która przekonała mnie, że tort smakuje dokładnie jak
Tort Szwarcwaldzki. Jest delikatny, niezbyt słodki, przełożony owocami leśnymi,
dokładnie taki jaki wg jej opisu powinien być Black Forest Cake.
Tak powstał „tort
szwarcwaldzki” w moim wykonaniu. Pewnie daleko mu do oryginalnego Black
Forest Cake, ale i tak szybko klasyczna, wiśniowa wersja nie zagości w moim domu.
Mój mąż wyjątkowo nie lubi wiśni w cieście, za to wszyscy kochamy maliny. Dlatego też zapraszam do spróbowania mojego „koszyka
z malinami” jest naprawdę wyśmienity, czekoladowy, nasączony syropem, przełożony kremem z owocami i z pewnością warty zachodu. Polecam!
czwartek, 14 sierpnia 2014
Kuskus z warzywami
Niezwykle aromatyczna i smaczna potrawa, którą
przyrządzimy w bardzo prosty i szybki sposób, a w efekcie otrzymamy pyszne
orientalne danie. Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, dzięki tym
zaletom idealnie nadaje się do potraw z warzyw jak i również mięsnych. Warzywa smażone są krótko na patelni, dzięki temu są ciągle chrupiące z
zewnątrz i mięciutkie w środku, zachowują swój smak i aromat. Kuskus z
warzywami można podawać jako kompletne danie lub dodatek np. do ryby i mięsa. Potrawa
dzięki temu, że jest tak kolorowa wygląda bardzo kusząco, a do tego świetnie smakuje i jest sycąca.
środa, 13 sierpnia 2014
Tajskie skrzydełka
Kolejny raz zapraszam na danie z kuchni orientalnej. Skrzydła
są dobrze doprawione i wyjątkowo aromatyczne. Smak tajskiej kuchni jest naprawdę
niezwykły, delikatnie słodki, odrobinę cytrynowy i pikantny, a na dodatek skrzydełka
są tak soczyste, że nie można się powstrzymać przed zjedzeniem. W trakcie
pieczenia oblewane są marynatą wg tajskiej receptury, która nadaje im
wyjątkowego smaku. Skrzydełka tak przyrządzone świetnie nadają się na obiad jak
i na kolacje ze znajomymi. Gwarantuje, że będą szybko znikać z półmiska.
wtorek, 12 sierpnia 2014
Mizeria
Tej surówki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać.
Jej zaletą przede wszystkim jest prosty i szybki sposób wykonania oraz
ograniczona ilość składników. Mizeria mimo, iż jest tak popularna, jest
przygotowywana na wiele sposobów. W różnych domach próbowałam już różnych smaków
nawet takich, o których nie sądziłam by je łączyć z ogórkiem. Do najbardziej
popularnych jest przygotowanie mizerii na słodko, kwaśno lub ostro. W swojej
mizerii zachowuje umiar między smakami, a ogórki są pyszne i chrupiące. Co
uważam za bardzo ważne by mizeria nie miała charakteru papki.
poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Tradycyjne kotlety mielone z mozzarellą
Stosując ten przepis, możemy zrezygnować z sera i zrobimy pyszne, tradycyjne kotlety mielone, możemy je również uatrakcyjnić nadzieniem z mozzarelli. Wówczas nasz kotlet będzie nie tylko smaczny, mozzarella wzbogaci jego walory smakowe, a po upieczeniu ser będzie rozpływać się w ustach, tym samym mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Mięso mielone ma wszechstronne możliwości, tym razem polecam również papryczki nadziewane mięsem mielonym lub roladę nadziewaną cukinią.
sobota, 9 sierpnia 2014
Ciasto brzoskwiniowe – peach pie
piątek, 8 sierpnia 2014
Kurczak curry faszerowany ryżem z pieczarkami
Mięso
drobiowe jest najchętniej zjadanym mięsem na całym świecie.
Mimo, iż kurczak
wydaje się wręcz pospolity, możemy przygotować go na wiele sposobów. Jak kocham
to mięso za walory smakowe i właśnie za ogromne możliwości wykorzystania. Do
bardziej efektownych dań zdecydowanie należy kurczak faszerowany. Taki proponuję
właśnie dziś, zrobi ogromne wrażenie szczególnie w czasie rodzinnych
uroczystości, świąt, czy nawet niedzielnych obiadów. A gdy do tego dodam, że ma
soczystą, chrupiącą skórkę, mięso delikatne, a farsz to ryż z pieczarkami z dodatkiem indyjskich przypraw
w pięknym żółtobrązowym kolorze. Teraz już
nie macie wątpliwości, że to danie uświetni obiad, aromatyczny kurczak curry zwoła
wszystkich do stołu.
środa, 6 sierpnia 2014
Prosta surówka z cukinii, pomidora i dymki
Któregoś razu przekonałam się, że niektórzy w surówce nie odróżniają cukinii od ogórka, ani po wyglądzie, ani po smaku. A Wy? Przekonajcie się sami… J
To surówka tylko trzy składnikowa, ale mimo, że jest taka
minimalistyczna jest naprawdę smaczna, dietetyczna, a przy tym błyskawiczna w przygotowaniu.
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, nagrzane słońcem, czerwone, pachnące i mięsiste. Tak naprawdę stanowią doskonały dodatek dosłownie do wszystkiego. Cukinia najlepiej gdy jest młoda, niezbyt wyrośnięta taka do 18-20 cm, wówczas można ją przygotowywać nawet nie obierając ze skórki. Całość polana pysznym sosem vinegrette - prosto, zdrowo i smacznie.
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, nagrzane słońcem, czerwone, pachnące i mięsiste. Tak naprawdę stanowią doskonały dodatek dosłownie do wszystkiego. Cukinia najlepiej gdy jest młoda, niezbyt wyrośnięta taka do 18-20 cm, wówczas można ją przygotowywać nawet nie obierając ze skórki. Całość polana pysznym sosem vinegrette - prosto, zdrowo i smacznie.
wtorek, 5 sierpnia 2014
Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem
poniedziałek, 4 sierpnia 2014
Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
niedziela, 3 sierpnia 2014
Kremowy sernik z białą czekoladą i malinami
Fantastyczny deser, delikatny, puszysty, dosłownie
kremowy sernik na zimno z frużeliną malinową, która łamie smak słodkiej czekolady tworząc
wprost idealną kompozycję.
piątek, 1 sierpnia 2014
Bakłażany zapiekane z kurczakiem
Zapiekane warzywa z mięsem, pod pierzynką z sera to
prawdziwa uczta dla podniebienia. Nawet typowi zjadacze mięsa, ze smakiem
pożerają takie kompozycje. Osobiście uwielbiam zapiekać i grillować różne
warzywa z mięsem bo super nadają się na obiad, kolację czy imprezkę. Pięknie
zdobią półmiski, a i wszyscy zjadają je ze smakiem. Przekonajcie się sami - to
jest pyszne.