Przepis na wyśmienitą zupę
grzybową, którą możemy się delektować prze cały rok. Nawet może być pierwszym
daniem , które rozpocznie naszą kolacje wigilijną.
Oczywiście najsmaczniejsza
zupa grzybowa jest z podgrzybków, ale nie wszyscy są miłośnikami zbierania
grzybów, a kupowanie nie zawsze jest bezpieczne. Za to pieczarki dostępne są
przez cały rok. Przepis ten również można wykorzystać do gotowania grzybowej z
grzybów suszonych lub świeżych leśnych - gotuje się w ten sam sposób.
Składniki:
- Włoszczyzna (2-3 marchwie, pietruszka korzeń i natka, kawałek selera i pory)
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- Kwaśna śmietana, mała 12 lub 18 %
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3-4 ziemniaki
- 700 g pieczarek( lub świeżych grzybów, suszone muszą być dzień wcześniej namoczone i gotowane w tej samej wodzie lub mieszanka świeżych i suszonych albo pieczarek i leśnych)
- 1 łyżka oliwy do zupy
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 łyżka mąki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Włoszczyznę
obieramy, myjemy i drobno kroimy, zalewamy 2 l. wody, dodajemy ziele angielskie,
liście laurowe, łyżkę oliwy i gotujemy na średnim gazie. Po 10 minutach dodać
pokrojone w kostkę ziemniaczki i dalej gotować do miękkości.
Grzyby
oczyścić, umyć i pokroić na paseczki, cebule i czosnek również obrać. Cebule
kroimy w piórka i smażymy na maśle do zeszklenia, dodajemy drobno posiekany
czosnek, smażymy jeszcze minutkę, dwie i
dodajemy grzyby. Wszystko razem mocno solimy około łyżki soli i pieprzymy. Co
jakiś czas delikatnie mieszając, smażymy całość
jakieś 10 minut. Przed końcem zasypujemy łyżką mąki smażymy minutę i
przekładamy do warzywnego bulionu. (W tym momencie można dodać również suszone
grzyby wraz z wodą w której się moczyły.) Gotujemy jeszcze 10 - 15 minut do połączenia smaków.
Przestajemy
gotować dodajemy zahartowaną śmietanę (żeby
śmietana dodawana do zupy nie zważyła się, należy wlać śmietanę do większego
naczynia, dodać szczyptę soli. wlewać powoli gorącą zupę, ciągle mieszając i
dopiero taką śmietanę z powrotem wlać do
zupy.) Zasypujemy natką pietruszki, sprawdzamy czy nie brakuje soli i
pieprzu, ewentualnie doprawiamy do smaku i gotowe. Zupa jest pyszna z każdego
rodzaju grzybów, przygotowywana w ten sam sposób, jeśli mamy odrobinę za mało
grzybów i nasza zupa wydaje się mało aromatyczna możemy poratować się kostką
grzybową.
Smacznego
1 komentarz:
Przepyszna zupka, polecam
Prześlij komentarz