W
dzisiejszych czasach każdy ma jakieś nawyki, do bardzo licznych należy między
innymi ciągłe przesiadywanie” na telefonie”. Są tacy co nawet w towarzystwie
już nie potrafią aktywnie uczestniczyć, tylko ciągle albo czytają jakieś newsy
albo sprawdzają co nowego u przyjaciół z facebooka. Towarzyskie spotkania są u
mnie zawsze na pierwszym miejscu. Za nic nie przepuściłabym okazji by spędzić
miło czas na rozmowie. Jednakże nie należę do osób jakoś strasznie zajętych
więc niestety mam również czas na moje nawyki, a jednym z nich jest granie na
telefonie w Candy Crush. Facebook z okazji rocznicy tej gry zorganizował
konkurs, a syn zasugerował bym upiekła ciasto na ta okazję i wysłała zdjęcia.
Pomyślałam czemu nie. Tak powstał mój tęczowy tort na urodziny Candy Crush.
Jest piramido usypana z lentilek i igloo z pianki marshmalow oraz tory kolejowe
z marcepanu, które prowadzą do tych słodkości. Tęczowe ciasto samo w sobie nie
jest jakoś niezwykłe, bo to zwykły biszkopt z dodatkiem barwnika przełożony
kremem. Mimo to jestem pewna, że przy odrobinie modyfikacji dekoracji będzie
wspaniałym tortem na urodziny każdego malucha, a kolorowe ciasto zachwyci
wszystkich smakoszy.
Składniki
na ciato, wszystkie w temperaturze pokojowej:
Kostka
masła
3
szklanki mąki
4
łyżeczki proszku do pieczenia
½
łyżeczki soli
1
1/2 szklanki cukru
5
białek
2
łyżeczki ekstraktu wanilii
1
½ szklanki mleka
Barwniki:
czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony, niebieski i fioletowy lub 3 podstawowe
kolory i zrobione z nich odcienie. Pomarańczowy otrzymamy mieszając żółty z
czerwonym, zielony – mieszamy niebieski z żółtym, a fiolet – niebieski z
czerwonym.
Krem:
900
ml śmietanki kremówki
Szklanka
cukru pudru
1,5
łyżki żelatyny i 1/3 szklanki wrzątku do jej rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę
wraz z cukrem ubić na sztywno dodać wystudzoną, rozpuszczona żelatyny i na
niskich obrotach delikatnie wymieszać i krem gotowy. ( By uzyskać krem kakaowy
dodajemy 3 -4 łyżki ciemnego kakao)
Poszczególne
etapy:
1. Mąkę, proszek do
pieczenie i sól przesiać.
2. Masło zmiksować na
gładką masę, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kolejno wbijać
białka, dodać ekstrakt wanilii i zmiksować
3. Do zmiksowanej masy
dodawać na przemiennie pozostałe składniki: mleko i mąkę. Cały czas miksować do
uzyskania jednolitej masy.
4. Ciasto podzielić na 6
równych części. Do tego można użyć wagi lub jednakowych miseczek. Do każdego z
naczyń dodajemy inny barwnik by uzyskać zamierzony kolor.
5. Ciasto przełożyć do 6
foremek aluminiowych o średnicy 21-23 cm lub jak u mnie do niewielkiej
kwadratowej formy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem. Mając
jednorazówki zaoszczędzimy czas, ja niestety piekłam każdy z 6 kawałków osobno.
6. Piec w 190 C około 20
minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy wówczas wyciągamy.
7. Upieczone blaty
zostawiamy do przestygnięcia.
8. Przekładamy ciasto
kremem. Zaczynamy od najciemniejszego blatu, na to warstwa kremu i tak aż
skończy się ciasto. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki. Ja do dałam do
kremu odrobine barwnika czerwonego by zabarwić krem na różowo i takim
wykończyłam ciasto. Dodatkowo do wykończenia posłużyły mi kolorowe groszki,
odrobina marcepanu, kolorowy cukier, pianki marshmalow i lentilki.
9. Gotowy tort należy
schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego
Inspiracja na tęczowe ciasto pochodzi ze
strony: http://www.marthastewart.com
odrobinę je zmodyfikowałam do własnych potrzeb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz