Tarta, którą proponuje nie wymaga wcześniejszego zapiekania i wierzcie mi fantastycznie smakuje. Przygotowuje się ja błyskawicznie szybciej niż potrawy jednogarnkowe :) Wystarczy na gotowy blat poukładać składniki zalać sosem zapiec i gotowe. W pół godziny mamy gotowy aromatyczny, piękny posiłek na obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 15 pomidorków koktajlowych
- Pęczek zielonych szparagów
- 1 kulkę mozzarelli
- 100 g żółtego startego sera
- Pęczek szczypiorku
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz i sól
- 1 łyżka mleka do posmarowania skrawków ciasta
- Gotowany makaron ( można zrezygnować z niego, ja wykorzystałam go tylko dlatego, że został mi z dnia poprzedniego więc by nie wyrzucać użyłam, ale nie ma takiej konieczności. W tartach i zapiekankach to jest fantastyczne, że nie tylko dodajemy świeże produkty ale również pozbywamy się resztek z lodówki :)
Przygotowanie:
- Włączamy piekarnik do 190 st. C. by się zdążył nagrzać.
- Ciasto rozwijamy na blachę i gęsto nakłuwamy widelcem(ja użyłam dużej blachy do pizzy 34 cm) poza brzegami blachy obkroić ciasto, wykorzystamy je na końcu.
- Na spodzie rozkładamy jeśli mamy makaron jeśli nie samą mozzarellę pokrojoną w plastry.
- Pomidorki przeciąć na pół i porozkładać na całej powierzchni
- Na to w kształcie zegara układamy szparagi ( najpierw szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce około 2-3 cm).
- Całość oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Zasypać drobno posiekanym szczypiorkiem, a na sam koniec serem.
- Pozostałe ciasto rozwałkować pociąć na paski i poukładać pomiędzy szparagami, posmarować je mlekiem.
- Teraz wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. i pieczemy około 25 minut, aż kawałki ciasta i ser się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz