Kalafiorowa to jedna z tych zup, która dominuje na
polskich stołach wiosenną porą. Wreszcie można zrezygnować z mrożonek i przygotować
pyszną, świeżą pachnącą świeżym koperkiem i pietruszką zupę. U mnie tradycyjnie
przygotowywana bez mięsa, prosto i smacznie.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2-3 marchewki
- Ćwiartka selery lub bardzo mały
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka kopru
- ½ szklanki śmietany 18%
- 4 ziemniaki około 40 dag
- 2 kostki bulionu
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew obrać, pokroić w talarki, seler obrać, pokroić
w kostkę. Zalać 2 l wody, dodać oliwę i zagotować. Kalafior podzielić na
różyczki, ziemniaki w kostkę i dodać do warzyw razem z kostkami bulionu.
Gotować do miękkości warzyw. Posiekać koperek, pietruszkę i dodać do zupy.
Doprawić śmietaną i ewentualnie solą i pieprzem.
Uwaga
Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany. Tzn., śmietanę
wlewamy do naczynia dodajemy zupę, mieszamy i dopiero z powrotem do garnka by się
nie zważyła.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz