Tym razem roladki, które są bardzo smaczne, a przygotowuje się je równie szybko jak zwyczajne mielone tylko odrobinę dłużej, za to walory smakowe są znacznie bogatsze. Takie roladki są pyszne na ciepło i na zimno, nawet wykorzystane na kanapkach lub na imprezach, u mnie tym razem jako propozycja obiadu w towarzystwie ziemniaczków, oprószonych koperkiem i buraczków z cebulką i jabłkiem. Zachęcam do spróbowania.
Składniki
- 800 g mielonego mięsa może być dowolne
- Cebula 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku oraz sól i pieprz do smaku
- 1 mozzarella
- 300 g pieczarek
- Bułka tarta około ¾ szklanki
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule posiekać w kosteczkę, pieczarki umyć i również drobno pokroić razem podsmażyć na 2 łyżkach oliwy (około 10 minut). Jak już odparuje cały sok z grzybów doprawić solą i pieprzem. Mielone zagnieść z jajkami, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 4-5 łyżek bułki tartej by ciasto nie było za luźne.
Mozzarellę pokroić na kawałki.
Na dłoni lub na desce rozłożyć na niewielki placek mielonego (wielkości dłoni) na środek ułożyć grzyby i ser. Zwinąć razem tak by nadzienie było tylko w środku. Dokładnie uformować w dłoniach by nigdzie nie wychodziły grzyby, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Gotowe :) Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz