Kotlety drobiowe, to chyba jedno z najszybszych dań mięsnych jakie znam i chyba każdy z nas wraca do nich co jakiś czas. Na zachodzie Polacy słyną z pierogów i schabowych, a to ich odpowiednik. Kotlety wg mojego przepisu są bardzo smaczne i soczyste. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest nieco inny sposób przygotowania, z którego korzystam również przygotowując tradycyjne schabowe. Przekonajcie się sami jakie są pyszne.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
2 łyżki mleka lub wody
1 łyżeczka vegety lub zamiennie sól
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki czosnku w proszku
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania jaj rozbełtać rózgą albo widelcem z mlekiem i przyprawami.
- Około szklanki bułki wsypać na szerszy talerz by z łatwością można było obtoczyć kotlety.
- Piersi przeciąć pod skosem w poprzek by z każdej uzyskać nieco grubsze 3 płaty.
- Jeżeli są dość grube ułożyć na desce, przykryć folią i delikatnie rozbić ale tylko z jednej strony, nie mogą być cienkie jak papier :)
- Mięso wkładamy do misy z jajkami i przyprawami. Im dłużej poleżą tym będą bardziej soczyste, szczególnie jeśli będziemy robić ze schabu. Drobiowym daje zwykle 15 - 20 minut w tym czasie przygotuje surówkę albo ziemniaczki czy inne dodatki.
- Po tym czasie każdy plaster mięsa obtoczyć w bułce i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor by były ładnie rumiane. Gotowe
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz