Placuszki z cukinii to to potrawa rodem z Grecji i mimo, iż
przygotowuje się je niemalże identycznie jak placki ziemniaczane to korzenie
tego dania należą do śródziemnomorskiej kuchni. Placuszki przygotowuje się błyskawiczne,
są pyszne, doskonałe na przekąskę, przystawkę lub jakiekolwiek inne danie tak naprawdę
o każdej porze roku. Choć oczywiście najsmaczniejsze są letnią porą, kiedy trwa sezon na te warzywa. Polecam placuszki z cukinii z dodatkiem papryki, choćby jako
alternatywę dla placków ziemniaczanych.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 papryki, ja miałam żółte, ale czerwone by się ładnie odznaczały
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, natka pietruszki, koperek
- olej do smażenia
Placuszki fantastycznie smakują z sosem czosnkowym. Przepis
na prosty, lekki i pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj.
Cukinię, myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na jarzynowej tarce. Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na sitku na 20 minut, aby puściła wodę. Paprykę można również zetrzeć , ale jest smaczniejsza kiedy ją się pokroi drobniutko. Cukinię odciskamy z soku, dodajemy paprykę, posypujemy świeżymi ziołami (pietruszką, koperkiem) i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na średniej mocy palnika na niedużej ilości oleju na rumiano.
Rady:
- Placuszki podajemy na ciepło lub zimno.
- Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub z gulaszem.
- By długo były ciepłe można wyłożyć je na blaszkę, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Po wstawieniu wyłączyć piekarnik.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz