Kto nie kocha grillować? Chyba niewiele jest takich osób, ja z pewnością do nich nie należę. Choć sama nie mam ogrodu, nie powstrzymuje mnie to przed przyrządzeniem potraw grillowanych z piekarnika lub z patelni. Pewnie najsmaczniejsze szaszłyki są z grilla i te również możecie przygotować w ten sam sposób. Tym, którzy podobnie jak ja nie mają okazji grillować na świeżym powietrzu proponuje użyć piekarnika. Jedyny plus pogoda nas nie ogranicza. Do szaszłyków z kurczaka z kiełbasą, oczywiście polecam bukiet surówek, ponieważ same szaszłyki warzyw nie zawierają, ale jakie są pyszne - wierzcie mi, same soczyste białe mięsko przeplatane kiełbasą, gdzie nie gdzie z chrupiącą, spieczoną skórką, pychota, aż ślinka po brodzie cieknie. Spróbujcie sami.
Składniki:
- 3 sztuki piersi z kurczaka
- 2 laski podwawelskiej lub toruńskiej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso pokroić w kostkę, dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki na marynatę, połączyć w naczyniu, polać marynatą mięso i razem wszystko wymieszać. Naczynie z mięsem przykryć folia spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki by smaki się przegryzły.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyki co jakiś czas na przemiennie z kiełbasa pokrojoną na plasterki. Blachę wykładamy papierem, układamy w niej szaszłyki, polewamy pozostałą marynatą. Wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz