To propozycja wyjątkowo prostej i szybkiej kuchni, bo gulasz pieczarkowy z kiełbasą jest właśnie takim szybkim daniem na co dzień. Szybkim bo do przygotowania w kilka chwil. Właściwie równorzędnie możemy wstawić wodę na makaron, ryż czy ziemniaczki i jednocześnie przygotowywać gulasz. Nie dość, że nie wymaga specjalnego czasu, ani nakładu pracy to przy tym jest bardzo apetyczny. Polecam!
Składniki na 4 osoby:
- 800 g pieczarek
- 500 g kiełbasy (dowolnej)
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 2 cebule
- natka pietruszki
- 200 ml śmietany 12%
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Przyprawy: sól, pieprz i słodka papryka
Dodatki: makaron, ryż, ziemniaki lub świeże pieczywo
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w półksiężyce, cebulę w piórka, a grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać kiełbasę i smażyć by się lekko zrumieniła, dodać cebulę i smażyć do czasu, aż się zeszkli. Na koniec dodać pieczarki i znów razem wszystko smażyć do momentu, aż odparuje sok z grzybów. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką wlać do gulaszu i zagotować. Gotować przez minutę, aż zgęstnieje, dodać pietruszkę, wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić. Podawać z wybranymi przez siebie dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz