Tradycyjne szkockie jajka -scotch eggs, przygotowywane są z angielskich, surowych kiełbasek w finale obtaczane w panierce i pieczone w głębokim oleju. W mojej wersji użyłam mięsa mielonego, zamiast panierki posłużyłam się boczkiem i bez żadnego dodatkowego tłuszczu, kulki piekłam w piekarniku do momentu, aż boczek był fantastycznie chrupiący. Dzięki temu mięso nie jest przesiąknięte olejem, połączenie składników jest naprawdę pyszne i świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Jajka w takiej wersji wyglądają bardzo efektownie, można podawać je z pieczywem lub z frytkami, ziemniakami i dowolnie wybranym przez siebie sosem. Polecam również szkockie jajka w wersji gotowanej!
Składniki na 10 jajek
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 750 g mięsa mielonego
- 1 kajzerka namoczona w wodzie
- 2 surowe jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 20 plastrów wędzonego boczku lub bekonu
Przygotowanie:
Bułkę odsączyć, dodać mięso, 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zagnieść wszystkie składniki by powstała gładka, mięsna masa.
Podzielić masę na 10 kulek, każdą kulkę spłaszczyć na dłoni, ułożyć na niej jajko i obkleić je mięsem. Następnie owinąć dwoma plastrami boczku tak by cała kula była pokryta. (Jeden plaster dookoła poziomo, a drugi dookoła pionowo). Powtarzać tę czynność ze wszystkimi jajkami.
Gotowe kulki ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz