środa, 30 września 2015

Dynia na trzy sposoby



Do trzech razy… dynia! Dynia – smaczny symbol jesieni. Znana z aromatycznych gęstych zup-kremów i dekoracyjnych form lampionów na Halloween. Jej walory smakowe i odżywcze pozwalają jednak na znacznie więcej – w kuchni z dynią naprawdę możemy zaszaleć. Jan Niezbedny proponuje dynie na trzy sposoby, znajdziecie tu pomysł na ciasto, makaron i placki z dyni.

Chlebek dyniowy

Chrupiąca skórka, puszysty środek i dyniowy aromat, a wszystko to w energetycznym, pomarańczowym kolorze. Chlebek dyniowy urzeka lekko słodkawym smakiem i długotrwałą świeżością. To idealne zastępstwo zwykłego chleba można upiec z użyciem dojrzałych, jesiennych dyń.

Potrzebne składniki:
  • 50 dag mąki chlebowej
  • 3 dag drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 25 dag miąższu z dyni
  • foremka do ciast i pasztetów Jan Niezbędny
Wykonanie:

Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta na chlebek, warto wydrążyć miąższ z dyni i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dzięki temu jej aromat zostanie równomiernie rozprowadzony po całym cieście. Następnie w letnim mleku rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Mieszankę odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie do przesianej mąki chlebowej dodajemy drobną sól, miąższ z dyni, olej i w końcu także wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przekładamy je do specjalnej foremki o odpowiednim kształcie Jana Niezbędnego, która nie wymaga smarowania tłuszczem. Następnie odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika na około 30 minut. Przed upływem tego czasu nie otwieramy piekarnika, by chleb nie opadł. Kiedy skórka chleba już się zrumieni i nabierze apetycznego, pomarańczowego koloru, patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak, możemy wyciągnąć chlebek z piekarnika.





Błyskawiczny makaron z serem i pestkami dyni

Pestki dyni są zbawienne dla organizmu. Posiadają w składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, moc minerałów i witamin, a ich wysoka wartość odżywcza bardzo korzystnie oddziałuje na układ krążenia, a także wygląd skóry, włosów i paznokci. Pestki dyni pobudzają również przemianę materii. Warto dodawać je do sałatek i zup, albo wkomponować w tradycyjny makaron z serem, tworząc bardziej nietypową kompozycję kulinarną.

Potrzebne składniki:
  • 1/2 szklanki dość drobnego makaronu, np. kolanka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • uprażone pestki dyni i słonecznika
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Do bordowego pojemnika silikonowego Jana Niezbędnego (1200 ml) wrzuamy makaron. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Zamykamy pudełko, pozostawiając uchylony kolorowy wentylek. Wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i mikrofalujemy na najwyższej mocy ok. 10 minut. Jeśli cała woda zostanie wchłonięta, a makaron będzie odpowiednio miękki – możemy wmieszać ser, uprażone wcześniej na suchej patelni pestki oraz natkę pietruszki. Warto podawać jako samodzielne wegetariańskie danie, bądź jako dodatek do mięsa lub ryby.

Uwaga! Czas gotowania w kuchence mikrofalowej mocno zależy od jej modelu, dlatego traktuj podane czasy orientacyjnie.


Pikantne placki z dynią

Dynia w wersji na ostro urzeka smakiem – robimy jej bardzo dużą przysługę, doprawiając pikantnymi, wyrazistymi dodatkami. Warto spróbować placków w tej oryginalnej wersji – możemy podawać je z jogurtem naturalnym, ale stanowią również doskonały dodatek do mięs czy sałatek.

Potrzebne składniki
  • 1 dynia
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • szczypta papryki
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodając również jajka i mąkę oraz przyprawy. Z masy formujemy placki dowolnej wielkości i smażymy na oliwie po kilka minutach z każdej strony.

Smacznego!
loading...

Brak komentarzy: