Od dwóch dni chodzi za mną coś słodkiego, trzeba by coś upiec. No i pomyślałam, że jeszcze nie publikowałam przepisu na pyszne jagodzianki. Już nie raz wspominałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe, można wyczarować z niego mnóstwo smakowitych dań. A jagodzianki to taki klasyk, fantastycznie smakują o każdej porze dnia i do wszystkiego. Przepis na te pyszne drożdżóweczki zaczerpnęłam z niezawodnej piekarnii Tatter i mimo, iż musiałam zastapić jagody borówką amerykańską to drożdżówki wyszły po prostu znakomite - polecam!
Składniki na 16 jagodzianek:
- 500 g maki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży instant (7g) lub 14 g świeżych
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 jajko i łyżka mleka do smarowania
Nadzienie:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Składniki połączyć by lukier był w miarę rzadki i przy użyciu pędzelka smarować każdą, jeszcze ciepłą jagodziankę.
Przygotowanie:
Z drożdży przygotować rozczyn. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól, mleko, jajko i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie i plastyczne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.
Następnie by ciasto odgazować ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 części. (Można zwinąć w rulon i jak kopytka pokroić na kawałki.) Każdą część uformować w kulę i odstawić na kolejne 15 minut.
Z każdej kulki zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią), a na środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego nadzienia. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć i złączeniem położyć na blacie stołu. Delikatnie, lecz zdecydowanie rolować każdą bułeczkę, nadając im owalny kształt.
Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 220 stopni C. piekarnika. Piec około 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz