wtorek, 8 września 2015

Jagodzianki


Od dwóch dni chodzi za mną coś słodkiego, trzeba by coś upiec. No i pomyślałam, że jeszcze nie publikowałam przepisu na pyszne jagodzianki. Już nie raz wspominałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe, można wyczarować z niego mnóstwo smakowitych dań. A jagodzianki to taki klasyk, fantastycznie smakują o każdej porze dnia i do wszystkiego. Przepis na te pyszne drożdżóweczki zaczerpnęłam z niezawodnej piekarnii Tatter i mimo, iż musiałam zastapić jagody borówką amerykańską to drożdżówki wyszły po prostu znakomite - polecam!





Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant (7g) lub 14 g świeżych
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego


Dodatkowo:

  • 1 jajko i łyżka mleka do smarowania


Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.



Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody


Składniki połączyć by lukier był w miarę rzadki i przy użyciu pędzelka smarować każdą, jeszcze ciepłą jagodziankę.



Przygotowanie:
Z drożdży przygotować rozczyn. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól, mleko, jajko i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie i plastyczne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.

Następnie by ciasto odgazować ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 części. (Można zwinąć w rulon i jak kopytka pokroić na kawałki.) Każdą część uformować w kulę i odstawić na kolejne 15 minut.

Z każdej kulki zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią), a na środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego nadzienia. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie docisnąć i złączeniem położyć na blacie stołu.  Delikatnie, lecz zdecydowanie rolować każdą bułeczkę, nadając im owalny kształt.

Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 220 stopni C. piekarnika. Piec około 15 minut.

Smacznego!



loading...

Brak komentarzy: