Mazurek z kajmakiem jest moim pierwszym jaki upiekłam. Przepis pochodzi z mojej starej książeczki "Domowe ciasta i desery" Janiny Dmochowskiej Górskiej. Wprawdzie przepis był na same ciasto, ale wystarczyła odrobina własnej inicjatywny by mazurek był pyszny i pełen pysznej masy krówkowej w iście wielkanocnym wydaniu. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a za to wyśmienite w smaku. Moja rodzina była zachwycona, dlatego polecam.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 250 g cukru
- 250 g masła
- skórka otarta z cytryny
Ponadto:
- 1 puszka masy krówkowej
- odrobina lukru do dekoracji
- foremka w kształcie zajączka
- 2 słodkie cukierki, jajeczka do dekoracji
- 4 łyżki cukru pudru wymieszać z odrobiną wody by powstał dość gęsty lukier. Przełożyć do woreczka odciąć maleńki rożek i ozdabiać ciasto.
Przygotowanie:
Żółtka i jajko zmiksować na masę, dodać cukier, śmietankę i razem zmiksować. W osobnym naczyniu utrzeć masło dodając stopniowo masę jajeczną oraz mąkę. Po starannym utarciu wmieszać skórkę z cytryny.
Użyłam formy o rozmiarach 25 /21, wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam 3/4 ciasta, wyrównałam. Pozostałe ciasto rozwałkowałam wykroiłam 4 zajączki, a z reszty uformowałam dłońmi wałeczki, skręcałam je jak sprężynki i ułożyłam po bokach.
Piekłam w temperaturze 170 stopni C przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjęłam z pieca wystudziłam na kratce, a potem wyjęłam na talerz.
Masę kajmakową wyjęłam z puszki do miseczki, podgrzałam odrobinę w mikrofalówce by można było wymieszać ją na gładką masę. Wyłożyłam na ciasto omijając zajączki i boki. Gdy zastygła lukrem pomalowałam zajączki i ozdobiłam ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz