sobota, 30 lipca 2016

Pokeball i pozytywne ciasteczka


Pokeball i pozytywne ciasteczka to hit na stronie. Po pierwsze dlatego, że świat ogarnął szał zbierania pokemonów (Pokemon Go). A po drugie dlatego, że tak wiele nieszczęść i smutku dookoła, że takie wesołe minki są wprost idealne na niepogodę zarówno na zewnątrz jak i ducha. Poza tym są tak smaczne, że na pewno sprawdzą się jako prezent lub na Kinder party, czy innej okazji. Polecam!



Przygotowałam wszystkie ciasteczka z jednego przepisu 20 minek i 20 pokeballi. A na który Wy się zdecydujecie wzór i ile zrobicie z jakiego to już pozostawiam Wam.

Składniki na 40 sztuk niewielkich ciasteczek:

  • 300 g mąki pszennej, plus odrobina do oprószenia stolnicy
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ciasto na ciastka można przygotować w malakserze lub na stolnicy. Ja wszystkie składniki zmiksowałam robotem, następnie zawinęłam w folię i wstawiłam do schłodzenia na 30 minut do lodówki.

Na stolnicy przygotować jak każde kruche ciasto. Tzn. mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i cukier z solą. Wszystko posiekać nożem na drobne kawałeczki i wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość 2-3 mm i wykrawać okrągłe ciasteczka o średnicy 6 cm. Nastawić piekarnik na 180°C. Blachy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nie ciasteczka. Gęsto poukładać. Ciastka nie powiększają objętości, wiec nie ma obawy, że sie posklejają, Wystarczy 2-3 mm przerwy. Piec w nagrzanym piekarniku 12-15 minut. (Piekłam 12).
Ciasteczka wystudzić na kratce i ozdobić lukrem tak jak widać na zdjęciach.


Dodatkowo:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny plus 0-1 łyżeczki
  • żółty, czerwony i czarny barwnik spożywczy

Przygotowanie:
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż powstanie gęsty, lśniący lukier. Na końcu dodać cytrynę by go nieco rozrzedzić. Podzielić lukier do 4 miseczek. Do każdej dodaj jeden z kolorów. Ostatnią, białą zostawić czystą. Każdy kolor lukru przelać do rękawa cukierniczego lub do woreczka. Odciąć na końcu maleńki rożek, by móc zdobić ciasteczka.

Uwaga 

  1. Jeśli używasz barwników w płynie nie rozcieńczaj lukru za bardzo, ponieważ rozcieńczy go dodatkowo barwnik. A jeśli w proszku to konsystencja powinna przypominać jogurt nie być lejąca, ale i nie może być stała. Tak pomiędzy. Lukier zawsze można uratować. Przed wlaniem do woreczków jeśli jest zbyt gęsty można go rozrzedzić dodając kilka kropli wody lub cytryny. Ja dodaję cytrynę by nie był zbyt słodki. A jeśli zbyt rzadki dodać cukier puder.
  2. Z tego przepisu pozostanie 1 biało, proponuje je przelać do małego naczynka, zakryć folią aluminiową i zamrozić. Jak uzbiera się kilka można zrobić pyszne ciasta bezowe.
loading...

Brak komentarzy: